Inicijativa za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Women TechEU

0 Flares 0 Flares ×

14. srpnja 2021. – Europska komisija pokrenula je inicijativu Women TechEU, novi program Unije koji treba dati potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti. Program Women TechEU dio je novog programa za inovacijske ekosustave Obzora Europa,a provodi se uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC).

Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene.

Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. Diljem Europe samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Foto: EU

Cilj inicijative Women TechEU je smanjivanje rodno uvjetovanog jaza time što podupire novoosnovana poduzeća pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenucima. Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75.000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima.

Akcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

Bespovratna sredstva u iznosu od 75.000 eura

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: S pomoću inicijative Women TechEU želimo povećati broj novoosnovanih poduzeća pod vodstvom žena i stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski ekosustav koji se temelji na tehnologiji. Vjerujemo da će današnja potpora osnivačicama povećati njihove izglede za uspjeh i potaknuti cjelokupni europski inovacijski ekosustav uključivanjem većeg broja ženskih talenata.

Do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja financirat će se u okviru prvog pilot-poziva koji će završiti 10. studenoga 2021.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: