Inkubator specijaliziran za umjetnu inteligenciju

BIRD – želi biti organizacija s međunarodnim dosegom

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 9. veljače 2021. – U Zagrebu je danas s radom započeo BIRD inkubator – prvi hrvatski inkubator specijaliziran za timove i projekte vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka. Inkubator je pokrenula tvrtka Poslovna inteligencija. Priprema inkubatora trajala je gotovo godinu dana, a prvi timovi pridružili su se krajem prošle godine. Riječ je o ustanovi koja okuplja hrvatske, regionalne, europske i svjetske startupe koji u temelju razvoja imaju umjetnu inteligenciju.

Na službenom otvaranju – održanom putem interneta – predstavljeno je prvih sedam startup timova koji su, nakon prijave i intervjua pred odborom sastavljenim od ključnih ljudi Poslovne inteligencije i mentora, primljeni u Inkubator. Većina ih je krenula s procesom inkubacije krajem 2020., a međunarodnu notu daje iskusan tim iz Indije, Marksman digital, koji razvija platformu za prodaju i anotaciju velikih skupova podataka.

BIRD inkubator nalazi se unutar tvrtke Poslovna inteligencija, u Zagrebu. Foto: PI

Timovi iz Hrvatske su:

AI-zyme koji uz pomoć umjetne inteligencije traže nove sekvence proteina i enzima za primjenu u medicini i industriji;

Merity koji automatizira prikupljanje podataka zaposlenika i mjerenje zadovoljstva te naprednom analitikom daje preporuke za unapređenje poslovnih procesa;

NeolightAI koji kreira sustav za upravljanje zadovoljstvom gostiju u turizmu i komunikaciju s virtualnim agentom;

Platepay koji omogućuje plaćanje automobilskim registarskim tablicama i geolokacijski marketing na temelju analitike;

SciBiz koji gradi naprednu platformu za prodaju inovativnih materijala te povezivanje znanstvenih institucija i biznisa te

TriCor čiji proizvod koristi tehnologiju i senzoriku iz odjeće za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

BIRD Inkubator funkcionira prema načelu uskoči-iskoči: kad se pojavi tim vrijedan ulaska u Inkubator i ako ima mjesta, primaju ga na šest mjeseci koliko traje program unutar kojega tim od početne ideje ili prototipa stvara proizvod spreman primiti investiciju i/ili izaći na tržište.

Kroz program otvaranja predstavljene su i skupine partnera. To su korporativni partneri, Atlantic grupa i United grupa, kojima će BIRD biti „vanjski“ centar za generiranje inovativnih ideja. Tu su i partneri iz znanstvene zajednice, FER, FOI i FSB, tehnološki fakulteti čiji će studenti raditi na projektnim zadacima korporativnih partnera te će im se ta suradnja vrednovati kao diplomski rad.

Od ostalih važnih partnera tu su dvije IT zajednice, CroAI i CISEx s kojima BIRD inkubator planira organizirati zajedničke događaje i projekte te „inkubatori prijatelji“, Algebra LAB i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije s kojima se „dijele“ startup timovi i edukativni programi. Za tehnologiju se brinu dva dobavljača, IBM i Vertica, a načelna suradnja postoji i s Microsoftom i Googlom.

Kako je svim startupima bitno da budu prepoznati od strane investitora, a ujedno je i krajnji cilj inkubacije da ulagači budu spremni investirati u određeni projekt, Inkubator je potpisao suradnju s fondovima rizičnog kapitala iz Hrvatske, Europe i svijeta. Investitori koji će pratiti razvoj timova su: Fil Rouge Capital, Feelsgood Captial, South Central Ventures (Hrvatska), Day One Capital, Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Next Road Ventures (Europa), Hitchikers Ventures (Kanada), Batalla Family Office (US) i Spring Up Capital (Indija).

Želite li saznati više o BIRD inkubatoru i ući u tim, kliknite na
https://bird-incubator.com/apply/


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: