Internet raste, internet se smanjuje

Na djelu je konsolidacija proizvođača online sadržaja

0 Flares 0 Flares ×
Ilustracija: Pexels

5. svibnja 2021. – Digitalni svijet se stalno širi, svakodnevno na internetu pojavljuju se nove usluge, koristi ga sve više ljudi, koji mreži nad mrežama pristupaju sa sve više uređaja (da o Internetu stvari ne govorimo). Unatoč tome, iako je prošle godine broj internerskih stranica na .com domeni premašio brojku od 150 milijuna, nekih kategorija sadržaja i usluga ima manje nego prije.

Višegodišnje istraživanje koje prati globalne trendove na internetu, objavljeno na mrežnom odredištu Public Library of Science, pokazalo je da je u virtualnom svijetu na djelu svojevrsna konsolidacija – iako ima sve više funkcionalnosti, aplikacija i sadržaja, broj entiteta koji proizvode te sadržaje i usluge se smanjuje.

Tijekom istraživanja analizirano je više od šest milijardi komentara objavljenih na društvenoj mreži Reddit, u posljednjih petnaest godina i više od 11,8 milijardi objava na Twitteru u posljednjih deset godina. Ukupno, analizrano je više od 5,6 terabajta podatkovnih jedinica, što je veća količina podataka od one koju je prikupio teleskop Hubble i na temelju kojih se (1998. godine) dokazalo da se svemir sve brže širi.

Primjerice, prije deset godina, korisnici Reddita postavljali su poveznice (linkove) na više od 20 različitih domena, danas, stavljaju poveznice na najviše pet različitih domena. Istraživanje je pokazalo i da se gotovo 70 posto ukupne pozornosti na društvenim mrežama usmjerava na tek deset najpopularnijih domena. Osim društvenih mreža, istraživanje je analiziralo i obrasce stavljanja poveznica i na ostatku interneta. Analizirano je više od 20 milijardi poveznica, tijekom tri godine.

Kredibilitet, utjecaj i uočljivost 1000 najpopularnijh globalnih internetskih odredišta (mjereno prema PageRank mjerilu) raste stalno, svaki mjesec, na uštrb svih ostalih na internetu.

S jedne strane, sve je manje proizvođača sadržaja i pružatelja usluga, no raste broj funkcionalnosti u uslugama i aplikacijama koje su se već etablirale na internetu: servisa kao što su online prijenos glazbe, sustavi za prijenos datoteka, sustavi za prijenos poruka, itd. Usto, sve je veća i “smrtnost” novih internetskih stranica – gotovo 40 posto stranica koje su funkcionirale 2015., samo ih je tri posto aktivno i danas.

Da ne duljimo, pogledajte istraživanje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: