Sve više Interneta stvari

Softver i usluge Interneta stvari činiti će 59 posto ukupne potrošnje

0 Flares 0 Flares ×

Prema najnovijem polugodišnjem izvještaju analitičke kuće IDC potrošnja na tehnologije Interneta stvari u regijama Srednje i Istočne Europe rasla je, mjereno iz godine u godinu, 15 posto te će do kraja ove godine doseći 11,3 milijarde dolara.

Kumulativno, projekti instalacije tehnologija Interneta stvari u regijama Srednje i Istočne Europe rasti će nešto više od 18 posto godišnje i 2022. doseći vrijednost veću od 22 milijarde dolara.

Prognoza je utemeljena na procjeni potrošnje na IoT (Internet of Things – Internet stvari) tržištima – u raznim projektima i implementacijama u gotovo svim industrijama.

U Internet stvari najviše će se ulagati u Rusiji, četiri milijarde dolara, što je 36 posto ukupnog iznosa u dvije navedene regije. U Poljskoj će se na tehnologije Interneta stvari potrošiti 2,2 milijarde, a u Češkoj gotovo jedna milijarda dolara do kraja ove godine.

Industrije u koje će se najviše implementirati rješenja Interneta stvari u regijama Srednje i Istočne Europe su maloprodaja, transport, komunalne usluge (mreže) te razni procesi u proizvodnji. U tim sektorima potrošiti će se 62 posto ulaganja na tehnologije Interneta stvari do kraja 2018.

Sektori u kojima se sve brže ulaže u tehnologije Interneta stvari su osiguranja, osobne i profesionalne usluge, veleprodaja i obrazovanje.

Softver i usluge Interneta stvari činiti će 59 posto ukupne potrošnje na te tehnologije, dok će se na komunikacijske tehnologije povezane s Internetom stvari utrošiti sedam posto ukupnog iznosa.

Praćenje tereta djelatnost je u kojoj se do sada najviše investiralo u raznim projektima u regijama Srednje i Istočne Europe (nešto više od devet posto), nakon toga, Interneta stvari najviše imamo u raznim proizovdnim pogonima i operacijama (nešto manje od osam posto) te u upravljanju imovinom (nešto više od sedam posto).

IDC-jeva prognoza predviđa da će se u razdoblju do 2022. godine, što se tiče tehnologija Interneta stvari, najivše ulagati u projekte gradnje pametnih zgrada. Prognoze za rast u tom segmentu veće su od 31 posto, kumulativno.

IDC’s Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide je alat za istraživanje tržišta koji donosi pojedinsti o primjeni tehnologija Interneta stvari i potrošnji u tom tehnološkom sektoru.

Što se tiče svijeta, navedeni IDC-ijev alat prognozira potrošnju na 14 tehnologija Interneta stvari, u 20 industrijskih sektora, u devet svjetskih regija, u 53 zemlje, kroz analizu u gotovo 100 poslovnih slučajeva.

Za razliku od sličnih istraživanja, smisao ovoga je donijeti nove uvide proizvođačima tehnologija Interneta stvari i pomoći im u pronalaženju novih poslovnih prigoda.

U Hrvatskoj, u tehnologije Interneta stvari najviše ukažu naše dvije najveće telekomunikacijske kompanije i tvrtka IoT Net Adria.

Posebna konferencija o tehnologijama Interneta stvari održava se mjesec dana u organizaciji časopisa Bug – IoT Forum.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: