InvestEU – program vrijedan 650 milijardi eura

Krovni program za niz postojećih programa investiranja

0 Flares 0 Flares ×

Za slijedeći dugoročni proračun Europske unije, proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Europska komisija predlaže stvaranje posebnog programa, InvestEU. Riječ je o krovnom programu koji će obuhvatiti niz postojećih programa investiranja i nastaviti model Plana ulaganja za Europu, poznatog još i po nazivu Junckerov plan

Cilj InvestEU programa je stvaranje novih radnih mjesta, poticanje ulaganja i osmišljavanje inovacija.

Plan ulaganja za Europu potaknuo je privatne investicije u vrijednosti od gotovo 290 milijardi eura i donio novac do 635 tisuća malih poduzetnika.

InvestEU Programme je strukturalna reforma proračuna Europske unije, koja obuhvaća veći broj financijskih programa koji trebaju rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta, stjecanjem novih vještina te osmišljavanjem inovativih proizvoda i usluga. Cilj je potaknuti preko 650 milijardi eura u raznim ulaganjima, novcem koji će u najvećoj mjeri doći iz privatnog sektora.

Novi program sastoji se od fonda InvestEU Fund, savjetničkog središta InvestEU Advisory Hub te InvestEU Portala.

InvestEU fond će biti pokrenut s 15,2 milijarde eura koji će poslužiti za stvaranje 38 milijardi eura jamstava putem kojih će se ostvariti potpora strateški važnim projektima diljem EU. Okupljanjem javnih i privatnih ulaganja u tom fondu Europska komisija očekuje da će tako potaknuti dodatnih 650 milijardi eura u dodatnim ulaganjima tijekom sedam godina.

InvestEU fond bit će usmjeren na četiri područja: stvaranje održive infrastrukture; istraživanja, inovacije i digitalizaciju; male i srednje velike tvrtke i ulaganja u društveni razvoj i razvoj novih vještina.

Glavni partner EU u provođenju ulaganja iz InvestEU fonda biti će Europska investicijska banka, a programu se mogu pridružiti i banke iz zemalja članica i druge financijske institucije koje mogu ponuditi neku specijalističku ekspertizu.

InvestEU Advisory Hub bit će tzv. one-stop-shop za potporu projektima koji će biti financirani iz Invest EU fonda.

European Investment Project Portal bit će mjesto na kojem će se moći pratiti sva ulaganja i svi pokrenuti projekti u cijeloj Uniji.

Više o svemu, potražite ovdje:

Što je InvestEU?

InvestEu na Twitteru – #InvestEU

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: