Investicijski potencijal privatnog sektora

Anketa HUP-a

0 Flares 0 Flares ×

8. ožujka 2021. – Hrvatska udruga poslodavaca u veljači je provela anketu među poduzetnicima kako bi se utvrdila spremnost i investicijski potencijal privatnog sektora, a ususret novom europskom programskom razdoblju. Anketu je ispunilo više od 1700 mikro, malih, srednje velikih i velikih poduzetnika.

28% poduzetnika je istaknulo da bez sufinanciranja bespovratnim sredstvima neće preživjeti recesiju

Rezultati su pokazali da više od dvije trećine ispitanika (68%) ima pripremljene projekte ili planove investicija za sljedeće financijsko razdoblje, u iznosu većem od 21 milijarde kuna. Međutim, čak 28% poduzetnika je istaknulo da bez sufinanciranja bespovratnim sredstvima neće preživjeti recesiju.

Stoga HUP opet naglašava da se minimalno 50% EU sredstava treba staviti poduzetnicima na raspolaganje kroz pozive za dodjelu bespovratnih sredstava.

Usto, ulaganja u privatni sektor dokazano značajnije djeluju na gospodarski rast od javnih investicija za države u razvoju poput naše, smatraju u HUP-u. Ulaganja u projekte privatnog sektora vode prema održivom zapošljavanju za visokovrijedna radna mjesta koja će pospješiti ukupan rast BDP-a.

Prekomjerne investicije javnog sektora dovode do istiskivanja privatnih investicija što je štetno za održivi razvoj gospodarstva

Nasuprot tome, prekomjerne investicije javnog sektora dovode do istiskivanja privatnih investicija što je štetno za održivi razvoj gospodarstva. Također, imperativ u korištenju EU fondova je da planirani projekti kroz javne investicije ne smiju nikako konkurirati onim privatnog sektora.

Anketa pokazuje, privatni sektor ima golem potencijal gotovih, danas spremnih investicija koje bi uz poticaj EU sufinanciranja bile realizirane odmah, no prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, koji se još izrađuje, poduzetništvu je usmjeren tek manji dio raspoloživih 9,6 milijardi eura.

Pogledajte prezentaciju s rezultatima HUP-ove ankete.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: