Investirajte u zajednička dobra

Papa Franjo: ne skrivajte novac u poreznim oazama

0 Flares 0 Flares ×
“Svatko mora sudjelovati u razvoju društvene-ekonomske zajednice utemeljene u pravednosti, svi, poduzetnici, sindikalci, radnici i menadžeri”, rekao je Papa. Foto: Vatican News

1. srpnja 2021. – Papa Franjo je, u video poruci poslovnim ljudima – kršćanima u Argentini, rekao da se više mora ulagati u poslove koji će rezultirati većim zajedničkim dobrom. Objasnio im je kršćanski pogled na ekonomiju i društvo, koji se temelji na 25. poglavlju Evanđelja po Mateju: “Svatko mora sudjelovati u razvoju društveno-ekonomske zajednice utemeljene u pravednosti, svi, poduzetnici, sindikalci, radnici i menadžeri”, rekao je Papa.

Svi moraju biti zaposleni, posebno sada, u pandemiji i poslije pandemije, rekao je još Papa, a ekonomija mora biti socijalno osjetljiva.

Zato sva ona nacionalna gospodarstva koja imaju veliku nezaposlenost i puno siromašnih, moraju se zapitati što, zapravo, rade. “Zapitajmo se, jesmo li pošteni prema svima, jesmo li društveno korisni”, ili samo tjeramo svoj, privatni, sebični interes.

Ulagati u zajednička dobra znači ne skrivati novac u poreznim oazama. “Novac treba koristiti kreativno, jer onaj koji ga skriva, nema čistu savjest.”

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: