Investitorski novac dobrodošao, oni baš i ne

Međunarodni sajam investicija REXPO

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. studenoga 2019. – Jučer i danas, u zagrebačkom City Plaza Centru održan je osmi međunarodni sajam investicija REXPO. Evo nekoliko naglasaka iz diskusija koje su se održavale na marginama samog sajma.

U Hrvatskoj postoji puno infrastrukturnih projekata za koje trenutno nemamo novca, pa su nam bitni strani ulagači. Kod nas ih nema kao u okolnim državama zbog nefleksibilne regulative, i dalje se predugo čeka na građevinske dozvole pa i dalje moramo raditi na toj investicijskoj klimi.

Na slične sajmove koji se održavaju u inozemstvu dolaze cijeli gradovi i države kako bi privukli strane investitore – slično bi trebala postupiti i Hrvatska jer zajednički nastupi tvrtki iz pojedinih industrija dobar su primjer djelovanja struke i pružaju mnogo ozbiljniji dojam od individualnog izlaganja.

Primjerice, “kako bismo privukli strane ulagače, moramo riješiti problem viza za kupce iz Rusije ili Emirata. Moramo biti iskreni prema sebi kao država i odlučiti što želimo i kako to ostvariti. Ne može se dogoditi da je novac nekoga tko ima namjeru uložiti kod nas dobrodošao, a sam investitor nije. Čovjek kupi nekretninu za desetke milijuna eura, a za tri mjeseca kad mu istekne viza, mora napustiti zemlju. Druge zemlje su to riješile pa imaju velik rast investicija, a mi stagniramo zbog nepoticajnih uvjeta“, rekao je direktor agencije Proagent iz Buzeta, Vlado Mrvoš, na jednom od panela održanih tijekom REXPO sajma.

Uz tvrtke Opereta, Lika nekretnine i Proagent, na REXPO-u je u organizaciji Udruženja HGK svoje projekte predstavilo još šest tvrtki: Kastel Zagreb, Bonus nekretnine, Renova nekretnine i PBZ nekretnine iz Zagreba, Biliškov nekretnine iz Kaštel Starog te Dogma nekretnine iz Rijeke.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: