Istraživanja i razvoj donose rast

Poslovni rezultati korporacije Ericsson

0 Flares 0 Flares ×
Ericsson, sjedište.

Ostvarena prodaja porasla je 3%, a prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečajne razlike porasla je za 1%, dok je segment mreža porastao za 3% što, od 2013. godine, predstavlja prvu godinu organskog rasta Ericssona.

Bruto marža iznosila je 32,3% (23,3%). Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 35,2% (25,9%), potaknuta smanjenjem troškova, širenjem Ericssonovog radijskog sustava (ERS) i provjerom ugovora o uslugama upravljanja.

Operativna dobit iznosila je 117 milijuna eura (-3,4 milijarde eura). Operativna dobit bez troškova restrukturiranja iznosila je 906 milijuna eura (-2,6 milijardi eura). potaknuta višom bruto maržom i prodajom, kao i nižim operativnim troškovima.

Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio je 906 milijuna eura (936 milijuna eura). Slobodni novčani tok, isključujući spajanja i preuzimanja, iznosio je 419 milijuna eura (468 milijuna eura). Neto novčana sredstva na kraju godine iznosila su 3,5 milijardi eura (3,4 milijarde eura).

Upravni odbor će Glavnoj skupštini Društva predložiti dividendu za 2018. godinu u iznosu od 0,1 euro (0,1 euro) po dionici.

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson:

Naša fokusirana strategija polučila je jasne rezultate. Ericsson je danas snažnija kompanija. Povećana ulaganja u istraživanje i razvoj radi budućeg rasta, revizije ugovora u segmentu usluga upravljanja zajedno s učinkovitom kontrolom troškova pokazali su se uspješnima te su rezultirale povećanjem konkurentnosti i profitabilnosti. Kako se industrija kreće prema 5G i IoT-u, mi ćemo sada poduzeti sljedeći korak i usredotočiti se na profitabilan rast uz selektivan i discipliniran pristup.

Tijekom 2018. prodaja je postupno rasla, što je dovelo do cjelogodišnjeg organskog rasta prodaje[1] prvi put nakon 2013. godine. To je djelomično rezultat poboljšanog stanja na tržištu, ali je i potaknuto osvajanjem dijela tržišta u segmentu mreža kao rezultat konkurentnijeg portfelja radijskih proizvoda. Istodobno su se bruto marže[2] povećale u svim segmentima, uz cjelogodišnju bruto maržu[2] od 35% (26%) i operativnu maržu[2] od 4% (-13%).

Segment mreža je imao još jedno snažno tromjesečje s intenzivnim poslovnim aktivnostima u većem broj regija. Organska prodaja u segmentu mreža[1] porasla je za 6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog pozitivnog utjecaja oporavka tržišta radijskih pristupnih mreža (RAN) i dobrih rezultata u portfelju proizvoda.

Porast je djelomično rezultat više razine aktivnosti u Sjevernoj Americi nego što je to bilo očekivano, potaknut povećanom potražnjom za 5G među operatorima iz SAD-a. Bruto marža u segmentu mreža porasla je na 41% (35%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom kao rezultat porasta marži hardvera, potaknutog uspješnim prelaskom na Ericssonov radijski sustav (Ericsson Radio System – ERS). Strateški ugovori i ispitivanja 5G u stvarnim uvjetima imali su negativan utjecaj na operativnu maržu u ovom tromjesečju. Ulaganja u istraživanje i razvoj nastavila su rasti u ovom tromjesečju, ali sada očekujemo prestanak njihovog rasta.

U segmentu Usluga upravljanja bruto marža[2] porasla je na 12% (-5%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zahvaljujući rastu učinkovitosti i reviziji ugovora s kupcima. Obradili samo sva 42 ciljana ugovora, što je dovelo do povećanja dobiti na godišnjoj razini od 87 milijuna eura. Tijekom godine povećali smo ulaganja u automatizaciju, analitiku i umjetnu inteligenciju (AI).

Nastavljamo s provedbom plana preokreta u poslovanju u segmentu digitalnih usluga. Usmjereni smo na stabilizaciju ukupnih prihoda, modernizaciju portfelja i smanjenje troškova. U segmentu digitalnih usluga većina područja portfelja zabilježila je ozbiljan napredak.

Börje Ekholm, predsjednik Uprave i generalni direktor korporacije Ericsson

Temeljni operativni troškovi su 2018. godine bili za 253 milijuna eura niži od onih 2017. godine. Međutim, područje sustava za poslovnu podršku (BSS) nije zabilježilo zadovoljavajući napredak, stoga smo u procesu preoblikovanja poslovanja. Kako bi se ubrzalo restrukturiranje poslovanja BSS-a, 10. siječnja 2019. objavljene su dodatne mjere. Te mjere uključuju rezervacije i troškove restrukturiranja od – 594 mulijuna eura što je provedeno u četvrtom tromjesečju.

Preoblikovana strategija usmjerit će segment digitalnih usluga na dobar put prema postizanju financijskih ciljeva za 2020. godinu. Organska prodaja[1] u segmentu digitalnih usluga porasla je za 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine potaknuta sustavima Cloud Core i OSS. Bruto marža[2], prilagođena za prethodno spomenute rezervacije, porasla je na 38%. Operativna dobit bez troškova restrukturiranja i ostalih troškova povezanih s revidiranom strategijom BSS-a u ovom je tromjesečju iznosila -58 milijuna eura.

U segmentu poslovanja u nastajanju i drugom, ulažemo u inicijative kojima je cilj povećati opseg budućeg poslovanja za Ericsson te pridonijeti njegovom stvaranju. Inicijative za rast poslovanja u nastajanju obrađujemo na pojedinačnoj osnovi, na temelju pozitivne neto sadašnje vrijednosti (NPV), u okviru ciljeva Grupe za 2022. godinu. Organska prodaja u tom segmentu[1] porasla je za 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a operativna dobit[2] iznosila je -146 milijuna eura (-741 milijun eura). Rast prodaje u ovom segmentu, isključujući medijsko poslovanje, iznosi 60%, a operativna dobit[2] -87 milijuna eura (-78 milijuna eura).

Slobodan novčani tok, isključujući spajanja i preuzimanja, 2018. godine bio je slabiji nego 2017. godine, ponajprije zbog povratka rastu i snažnog razvoja prodaje na kraju četvrtog tromjesečja. K tome, dodatno je smanjena i prodaja potraživanja od kupaca. Upravni odbor će Godišnjoj skupštini predložiti dividendu u iznosu od 0,1 euro po dionici.

Kao što smo već objavili, dobrovoljno sudjelujemo u istrazi koja se odnosi na Ericssonovo pridržavanje Zakona o stranim korupcijskim praksama SAD-a (FCPA). Razgovori s vlastima SAD-a i dalje traju, a nove informacije o tome objavljivat ćemo prema potrebi.

Naša ulaganja u istraživanje i razvoj u protekle dvije godine osigurala su nam iznimno konkurentnu i najbolju ponudu koju industrija može pružiti. Nastavit ćemo ulagati u 5G, automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI) kako bismo stvorili vrijednost ne samo za kupce nego i za dioničare. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na maržu, pridonijet će postizanju ciljeva za 2020. i 2022. godinu te dugoročno ojačati naše poslovanje.

Cjeloviti izvještaj o poslovanju Ericssona, potražite ovdje.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: