Izložba brodova i Dani nautike

Biograd Boat Show

0 Flares 0 Flares ×

Biograd na moru, 22. listopada 2020. – Biograd Boat Show je među tek nekoliko nautičkih sajmova na svijetu koji će se ove godine održati uživo, unatoč globalnoj pandemiji koronavirusa. Time je taj sajam zadržao kontinuitet i poziciju najvećeg sajama o moru u Srednjoj Europi. Prijavilo se preko 200 izlagača, a broj izloženih plovila, unatoč koronakrizi, približava se prošlogodišnjem rekordnom broju.

Biograd Boat Show se prilagodio novonastalim uvjetima i internetskom platformom za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz pomoć koje tvrtke virtualno mogu sudjelovati na sajmu te se susresti s izlagačima online.

U sklopu sajma, drugu godinu zaredom, održava se i Croatia Charter Expo, u hali B u zapadnoj Marini Kornati. Čarter tvrtkama je omogućeno da svoje usluge prezentiraju i na vlastitim plovilima i to na gatu 14. Biograd Boat Show održava se u organizaciji i domaćinstvu tvrtke Ilirija d.d., uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.

Na sjamu se održava i manifestacija Dani nautike – niz sjednica strukovnih nautičkih udruženja i zajednica HGK, na kojoj će se održati i niz edukacija i stručnih prezentacija, a ove godine naglasak je na utjecaju koronakrize na nautički turizam.

U sklopu četvrtih Dana nautike, jučer, prvog dana sajma, održan je i panel na kojem su predstavnici nautičkih udruženja HGK razgovarali s predstavnicima Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o ovogodišnjim rezultatima, očekivanjima za iduću sezonu te drugim aktualnim temama i problemima u branši.

Hrvatska je i ove godine u segmentu nautičkog chartera u ljetnom dijelu godine, s obzirom na okolnosti, ostvarila vrlo dobre rezultate – tijekom srpnja i kolovoza ostvareno je 70 posto prošlogodišnjeg rezultata u istom razdoblju. Time smo dokazali da smo jedna od najboljih nautičkih destinacija Mediterana, a nautika je iznimno važan dio ukupne hrvatske turističke ponude. Nautika je i u fokusu jesenske promotivne kampanje koju HTZ provodi na sedam europskih tržišta s ciljem zadržavanja vidljivosti i pozicioniranja Hrvatske kao sigurne, raznolike i kvalitetne turističke destinacije.

Kao mjeru olakšavanja poslovanja, istaknuto je na panelu, Udruženje marina predlaže ukidanje fiksnih koncesija, to jest, da one budu varijabilne za iduću godinu kako bi marine s tim sredstvima mogle pomoći charterima i ostalim najmoprimcima te imati dovoljno sredstava za pripremu iduće sezone.

Ministarstvo prometa, pomorstva i veza, traži nove načine za pomoć nautičarima, za početak određenim programima za jamstva i zajmove preko Hamag Bicro-a, a dolaze iz nova sredstva iz europskog Fonda za oporavak i otpornost.

Dobar posao u nautici ove godine ostvarili su poduzetnici koji se bave iznajmljivanjem usluga za mega jahte – ove godine smo na Jadranu imali najveću komercijalnu jahtu na svijetu koja je za svog boravka platila 2,5 milijuna kuna PDV-a. Cilj je takve jahte zadržati u Hrvatskoj cijelu godinu, ne samo ljeti, jer puno više troše na održavanje hladnog pogona nego na same ture.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: