Između algoritama i neuralnih mreža

Konferencija: AI2FUTURE

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. listopada 2019. – Tijekom dva dana, jučer i danas, treće izdanje AI2FUTURE konferencije okupilo je više od 200 sudionika željnih naučiti više o umjetnoj inteligenciji – tehnologiji koja se i u Hrvatskoj sve više primjenjuje pri kreiranju rješenja namijenjenih globalnom tržištu.

Umjetna inteligencija je trenutno najvažniji svjetski tehnološki trend. Više od 80% predsjednika Uprava je u nedavnom istraživanju istaknulo da će UI radikalno promijeniti njihovo poslovanje u sljedećih pet godina. Razumljivo je stoga da je zanimanje za ovo područje među hrvatskim kompanijama sve veće, a broj novonastalih tvrtki koje se bave razvojem UI tehnoloških rješenja je ove godine prilično porastao.

Domaći i strani stručnjaci održali su 18 predavanja, a uz glavni konferencijski slijed održani su i Deep Learning Course trening te slijed predavanja nazvan Robot Day i niz prezentacija nazvan Znanost.

Konferenciju je svojim predavanjem Artificial Intelligence beyond Deep Learning otvorio Christoph von der Malsburg (Frankfurt Institute for Advanced Studies), fizičar i neurobiolog te jedan od pionira umjetne inteligencije. Njegova prezentacija analizirala je dva postojeća pristupa umjetnoj inteligenciji: klasični UI baziran na algoritmima koji implementiraju funkcionalne ideje koje su smislili programeri te neuralni UI u obliku deep learninga, koji kreira obrasce koji se temelje na ogromnim količinama podataka. Taj sustav učenja oslanja se samo na statistiku temeljenu na uzorcima.

Ratko Mutavdžić (Microsoft) kao član izvršnog odbora HUP ICT-a predstavio je dokument „Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku“.

Malsburg je zaključio da – ako uspijemo postići višu i intuitivniju razinu učenja – će umjetna inteligencija biti sljedeći kvantni skok digitalizacije i moći će pomoći da kvalitetnije, učinkovitije i brže obavljamo niz aktivnosti, što će kreirati veliku ekonomsku vrijednost.

Ratko Mutavdžić (Microsoft) kao član izvršnog odbora HUP ICT-a predstavio je dokument „Potencijal umjetne inteligencije za Hrvatsku“. U dokumentu su razmotreni potencijal, vrijednosti i izazovi korištenja UI-a u našoj zemlji. Hrvatska je zadnja zemlja potpisnica EU Deklaracije u umjetnoj inteligenciji, a kao potpisnika čeka nas izrada strategije te akcijskog plana usmjerenog na ključne industrije koje ćemo podržati uz pomoć UI tehnologija.

U budžetu Europske unije za Digitalnu Europu za razdoblje 2021 – 2027. godine izdvojeno je 2,7 milijardi EUR za umjetnu inteligenciju pa je krajnji trenutak da se i Hrvatska uključi u razvoj i implementaciju UI strategije. Zato je HUP ICT na temelju EU smjernica izradio ovaj strateški dokument, a to je prvi u seriji dokumenata kojom će potencijal umjetne inteligencije nastojati približiti zajednicama, industrijama i pojedincima da bi razumjeli kako je mogu koristiti i dobiti vrijednost od nje.

Uz glavni program konferencije u prvom danu dodan je Robot Day (u suorganizaciji s FER-om) koji je posvećen fizičkoj primjeni umjetne inteligencije – robotici u logistici i warehousingu, a za one koji su željeli steći vještine te upoznati alate potrebne za razvoj vlastitih Deep learning projekata, ove godine organizirana je jednodnevna Deep Learning radionica koju je vodio Leonardo De Marchi, direktor odjela Data Science and Analytics, Badoo.

Organizatori konferencije su tvrtke Airt, BonsAI i EVENTA01, partneri Infobip i Microsoft, a akademski partneri FER, FOI i FSB.

Više informacija o konferenciji može se pronaći na www.ai2future.com

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: