Izniman rast malih softverskih izvoznika

Članice udruge CISEx ostvarile 21% rast prihoda

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 20. srpnja 2020. – Udruga malih izvoznika softvera, CISex, tradicionalno radi analizu poslovanja svojih članica iz javno dostupnih podataka u bazi FINA-e, a ove godine napravili su u projekciju očekivanja do kraja ove, 2020. godine.  Analiza je obuhvatila 256 tvrtki članica udruge.

Što se tiče prošle godne, softverske tvrtke članice udruge CISex, zabilježile su rast od rekordnih 39 posto u ukupnim prihodima, što je u novcu više od 2,1 milijardi kuna.

Udio izvoza u prihodu je nevjerojatnih 45-47%, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36%.

Istovremeno ukoliko se pormotre pokazatelji svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20%.

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17%.

Što se tiče 2020. godine, CISexovci (pedeset tvrtki) očekuju manje stope rasta, no još uvijek dosta visoke: 15% rast prihoda i 10% rast zaposlenih!

Više pojedinosti o analizi poslovanja udruge CISex, koju su na temelju podataka iz Financijske agencije obavili sama udruga i agencija Konter, možete proaći na njihovim internetskim stranicama: https://www.cisex.org/


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: