Izvjestiteljica za zelenu ekonomiju

Biljana Borzan

0 Flares 0 Flares ×
Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Zagreb, 3. rujna 2020. – Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europske unije.

Glavni cilj joj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac.

Ideja je zahvatiti što širi raspon proizvoda – iduće godine bi trebali imati isti punjač za sve manje elektroničke uređaje i oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao procijeniti isplati li mu se kupovati neki proizvod na osnovi očekivanog trajanja, dostupnosti i cijene rezervnih dijelova. Oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču bi trebali dobiti financijski poticaj.

Borzan kaže kako je najvažnije da potrošač zna točno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati. To su važni elementi koje industrija sada nije dužna dati, a koji bi značajno mogli smanjiti količinu otpada u okolišu – prije svega elektroničkog otpada, namještaja, tekstila i građevinskog otpada. Čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektroničkih uređaja trebali omogućiti lakši popravak. Neki nacionalni sudovi su već kaznili proizvođače koji namjerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku jamstva.

Cilj je i osnažiti gospodarstvo stvaranjem novih radnih mjesta u zelenim djelatnostima.

https://biljanaborzan.eu/


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: