Izvoz. Uvoz. Superračunala. Migranti.

Pad izvoza i uvoza. Infrastruktura. Zaposlene izbjeglice.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 10. rujna 2020. Novosti, ukratko:

Manje izvozimo. Manje uvozimo. U prvih šest mjeseci ove godine došlo je pada vrijednosti robnog izvoza i uvoza Hrvatske. Razlog tome su globalno otežani protok roba zbog pandemije te smanjene inozemne i domaće potražnje. Izvoz je manji za 5,9% na godišnjoj razini, a uvoz za 11,3%. Kod izvoza je smanjena vrijednost kod niza proizvoda, a je najviše smanjen izvoz naftnih derivata te motornih vozila i dijelova. Najveći pad vrijednosti izvoza zabilježen je prema pet najvećih (Italija, Njemačka, Slovenija, Austrija, BiH) tržišta te prema SAD-u. Najveći utjecaj na ukupan pad vrijednosti uvoza imali su isti proizvodi kao i kod izvoza; naftni derivati i motorna vozila. Ipak, prema podacima Eurostata, Hrvatska se po zabilježenom padu nalazila tek na 22. mjestu, daleko od stopa pada preko 20% zabilježenim u Francuskoj i Luksemburgu. Više pojedinosti.

Računalstvo visokih performansi. Početkom ovog mjeseca počeo je projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC) u sklopu kojega će se tijekom sljedeće dvije godine uspostaviti Hrvatski nacionalni centar kompetencija za računarstvo visokih performansi. U tom centru će krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije te javne uprave dobiti pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne HPC infrastrukture. Voditelj projekta je Sveučilišni računalni centar. Više pojedinosti.

@EU. Integracija migranata i izbjeglica na tržište rada: Europska komisija, sindikati, gospodarske komore i organizacije poslodavaca obnavljaju suradnju povezanu s integracijom migranata i izbjeglica na tržište rada. U zajedničkoj izjavi ističu najvažnija područja djelovanja te potvrđuju važnost rane integracije migranata i izbjeglica na lokalna tržišta rada. Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: