Jača zaštita obrtničkog intelektualnog vlasništva

Posebna EU oznaka

0 Flares 0 Flares ×
Obrtnik plete sjedište na stolcu. Foto: Miguel Riopa / EK

16. travnja 2022. – Europska komisija predložila je prvi okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva obrtničkih i industrijskih proizvoda na temelju izvornosti i autentičnosti tradicionalnih praksi u regijama porijekla. Okvir obuhvaća proizvode kao što su Murano staklo, tvid iz Donegala, porculan iz Limogesa, pribor za jelo iz Solingena i keramika iz Boleslawieca.

Iako ti proizvodi imaju europski, a neki i svjetski ugled, proizvođači dosad nisu bili zaštićeni oznakom EU-a kojom se podrijetlo i ugled njihovih proizvoda povezuju s kvalitetom.

Nadovezujući se na uspjeh sustava oznaka zemljopisnog podrijetla za vina, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode, Komisija prijedlogom uredbe nastoji omogućiti proizvođačima da zaštite obrtničke i industrijske proizvode izrađene na temelju tradicionalnog regionalnog znanja i iskustva, u Europi i izvan nje.

Uredbom će se potrošačima olakšati prepoznavanje kvalitete tih proizvoda i donošenje informiranijih odluka. Pomoći će i u promicanju, privlačenju i održavanju vještina i radnih mjesta u europskim regijama, čime će se doprinijeti njihovu gospodarskom razvoju. Prijedlogom će se osigurati i da se tradicionalni obrtnički i industrijski proizvodi izjednače sa zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla koje već postoje u poljoprivredi.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: