Javite se na Europski kviz o novcu

Organizira Hrvatska udruga banaka

0 Flares 0 Flares ×

3. ožujka 2022. – Hrvatska udruga banaka organizira, po treći puta, Europski kviz o novcu (eng. European Money Quiz) u kojem je prethodnih godina sudjelovalo više od 2600 učenika diljem Hrvatske. Riječ je o internetskom natjecanju za djevojčice i dječake u dobi od 13 do 15 godina, koji pohađaju 7. ili 8. razred osnovne te prvi razred srednje škole, neovisno o vrsti škole ili usmjerenja. Sudjelovanje je dopušteno i učenicima koji imaju 16 godina, ako su rođeni najkasnije do 10. studenog 2005. godine.

Nacionalni kviz o novcu održat će se 23. ožujka 2022. godine, u sklopu međunarodnog obilježavanja Europskog tjedna novca (21. – 25. ožujka 2022.) i na njemu će se istovremeno natjecati prijavljeni timovi učenika. Učenici i nastavnici diljem Hrvatske već su pokazali velik interes za ovim natjecanjem, te je prethodnih godina sudjelovalo više od 2600 učenika koji su pokazali zavidnu razinu znanja o financijama i novcu.

Dvoje predstavnika prvoplasiranog tima na nacionalnom kvizu imat će priliku sudjelovati na online europskom finalnom natjecanju 10. svibnja 2022. koje organizira Europska bankovna federacija (EBF). Prvih pet najbolje plasiranih timova na europskom natjecanju će u pratnji nastavnika, roditelja ili ravnatelja putovati na dvodnevni izlet u Bruxelles. Također, tri najbolje plasirana tima na europskom natjecanju osvojit će uz izlet i novčanu nagradu za svoj razred.

Kvizovi će se održati i na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze i YouTube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Prijave traju do 17. ožujka 2022. godine u 16 sati, a zaprimaju se putem web-obrasca na web stranici HUB-a (www.hub.hr) te samo iznimno putem pošte. Svaki tim nakon uspješne prijave dobiva potvrdu o prijavi za natjecanje putem e-mail poruke.

Prijavitelji, odnosno nastavnici ili ravnatelji, trebaju detaljno proučiti sve informacije i upute u vezi natječaja te pripremne materijale u cilju ostvarivanja što boljih rezultata na kvizu.

„U godini u kojoj se Hrvatska priprema za uvođenje eura svjedočimo raznim globalnim izazovima, a jedan od njih je inflacija koja povećava životne troškove. Upravo zato je važno voditi računa o svojim financijama te biti informiran kako bismo što kvalitetnije mogli raspolagati sa svojim sredstvima. Imali smo priliku surađivati kroz niz aktivnosti s obrazovnim sustavom i mladima te mogu samo pohvaliti njihovu razinu znanja i naravno poželjeti sreću na ovogodišnjem kvizu o novcu“, izjavio je povodom početka prijava na kviz direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Prethodnih je godina Europski kviz o novcu privukao ukupno 431 prijavu iz osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Ovakav odaziv u Hrvatskoj pravi je pokazatelj da financijsko obrazovanje nije isključivo za odrasle osobe. Važno je istaknuti kako su prijave za kviz došle iz svih dijelova Hrvatske što posebno veseli i svjedoči činjenici da naši učenici imaju priliku učiti o temama financija neovisno o prebivalištu.

Neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na https://www.hub.hr/hr/kvizovi-za-vjezbu-i-dodatne-informacije.

Europski tjedan novca (eng. European Money Week) je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: