Javna rasprava o startupima i inovacijama

Kako ubrzati realizaciju projekata

0 Flares 0 Flares ×
Romana Jerković, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Na slicu u zgradi u Strasbourgu. Foto: Michel Christe / EP

19. svibnja 2022. – U Odboru za industriju u Europskom parlamentu, na inicijativu hrvatske zastupnice Romane Jerković, početkom ovog tjedna održana je javna rasprava o “Kreativnim startupima i inovacijama. ”

Govorilo o tome kako europskim startupima osigurati potrebnu potporu u različitim fazama razvoja i kako ubrzati realizaciju njihovih idejnih projekata.

Predstavnici europskih startupa ukazali su na potrebu za jedinstvenim europskim pristupom u osnaživanju startupa i boljom koordinacijom sveukupnog inovacijskog ekosustava EU.

Jednako tako, podcrtana je i potreba olakšavanja pristupu tržištu rizičnog kapitala, povoljniji porezni sustav  s naglaskom na rasterećenje cijene rada i mogućnost stjecanja dijela vlasništva u dioničkom društvu korištenjem opcijskih ugovora. Kao dodatni uteg u razvoju poslovanja istaknuli su nedostatke pravne sigurnosti i kvalificirane radne snage te i na nemogućnost korištenja svih prednosti jedinstvenog tržišta EU-a zbog izražene fragmentiranosti.

Država mora biti puno proaktivnija u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za startupe

„Utrka za tehnološkom nadmoći i autonomijom u punom je zamahu, a u mnogočemu upravo su startupi generatori inovacija i oni koji mijenjaju postojeće stanje. Dok smo u prethodnim povijesnim etapama svjedočili utrci u naoružavanju, danas svjedočimo utrci u ovladavanju novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije. Vjerujem da država mora biti puno proaktivnija u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za startupe i ostale gospodarske subjekte. Hrvatska ima sve potencijale da postane regionalni centar izvrsnosti u mnogim područjima. Na državi je da stvori odgovarajuće preduvjete da tomu bude tako“, izjavila je Romana Jerković.

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament pomaže u oblikovanju politika kojima će se ojačati europski kapaciteti u području novih digitalnih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelena tranzicija EU-a i postići klimatska neutralnost do 2050., poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, istodobno osiguravajući poštovanje temeljnih prava i vrijednosti.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: