Javno savjetovanje o fintech sektoru

U Francuskoj, a mogli bi to napraviti i u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

Pariz, 1. lipnja 2020. – Francuska agencija za konkurentnost (Autorité de la concurrence) pokrenula je prije desetak dana javno savjetovanje o tzv. fintech sektoru – o tehnološkim tvrtkama koje se bave ponudom raznih inovativnih financijskih usluga, s posebnim fokusom na usluge plaćanja putem mobitela.

Segment financijskih usluga koje obuhvaćaju razne oblike plaćanja u posljednjih nekoliko godina doživio je veliku preobrazbu pod utjecajem raznih novih tehnologija, prije svega naprednih pametnih mobitela i blockchain načina obrade podataka te ulaskom novih igrača – kako mnoštva malih fintech startup tvrtki tako i velikih tehno giganata, tvrtki kao što su Google, Facebook, Apple i druge.

Autorité de la concurrence traži od svih igrača u financijskoj industriji mišljenje o tome kako se te nove tehnologije i ponuđači novih usluga uklapaju u postojeći bankovnih sustav, a sve iz aspekta očuvanja konkurentnosti.

Tehnologije su donijele promjene, kako u načinima “dostave” novih usluga – putem raznih cloud servisa i primjene kritpo-valuta, tako i u ponašanju korisnika. Posebno mladi, traže da nove financijske usluge budu u skladu s njihovim, sve više digitaliziranim načinom života.

Banke se tome suočavaju na dva osnovna načina – ili tako što kupe fintech tvrtku koja ponudi uslugu koja bi im mogla biti prijetnja ili stavljaju na tržišta digitalnih plaćanja putem mobitela vlastite nove usluge.

Autorité de la concurrence želi dobiti odgovore na čak dvanaest pitanja. Primjerice: Kako doživljavate tehnološke promjene u financijskom sektoru? Što smatrate konkurentskom prednošću pojedinih tvrtki, bilo da su tehno-giganti ili fintech startupi? Kakve poslovne modele očekujete od ponuđača usluga mobilnih plaćanja.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: