Jaz između razvijenih i ostalih sve je veći

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda

0 Flares 0 Flares ×

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda

Foto: Pexels

2. kolovoza 2021. – Oporavak globalnog gospodarstva se nastavlja, međutim, nastavlja se i širenje jaza između ekonomija razvijenijeg dijela svijeta i ostalih, onih na rastućim tržištima i nerazvijenih, tvrdi Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izvještaju u koje predviđa rast svjetske ekonomije od bar šest posto tijekom ove godine.

Što se tiče samog predviđanja, ono se ni u postotku ni u glavnoj tezi ne razlikuje previše od prethodno objavljenog – MMF i dalje tvrdi da je svaki rast upitan sve dok traje pandemija. Ono što je novo je to što je uočen različit ritam oporavka između razvijenih i onih manje razvijenih.

Pandemija je “odrezala” 2,8 posto godišnjeg prihoda po glavni stanovnika u naprednim gospodarstvima (EU, Sjedinjene Države, itd.), no čak 6,3 posto prihoda po glavi stanovnika na tržištima u razvoju i nerazvijenim zemljama. U razvijenijem dijelu svijeta cjepljeno je oko pola stanovništva, u manje razvijenom tek deset posto, a još manje u nerazvijenom dijelu svijeta.

Na gospodarski oporavak jako utječu i državne potpore – u razvijenom dijelu svijeta podijeljeno je 4,6 bilijuna (4600) milijardi dolara potpora, u manje razvijenom ima zemalja u kojima nije bilo nikakvih potpora.

Nova opasnost: pojava još zaraznije varijante korona virusa, što bi moglo rezultirati gubotkom od dodatnih 4,5 bilijuna dolara globlano BDP-a do 2025. godine.

Kako bi se to preveniralo, potrebna je zajednička, koordinirana, multilaterarna globlalna akcija svih zemalja svijeta. Kako u podjeli cjepiva, tako i u održavanju međunarodne likvidnosti. Zatim u smanjenju emisija ugljičnog dioksida.

Više pojedinosti o ovoj temi pročitajte na blogu MMF-a


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: