Je li državna uprava spremna na rad od kuće?

Analiza tvrtke Microsoft

0 Flares 0 Flares ×
Imaju li tijela državne uprave odgovarajuće alate za rad na daljinu?

Zagreb, 4. prosinca. 2020. – Ministar uprave i pravosuđa, Ivan Malenica, donio je, s početkom prosinca, uputu o mjerama za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave. Prema uputi, način rada zaposlenika državnih i javnih službi određivat će svaki čelnik određene državne ustanove, koji će odlučiti tko može posao raditi od kuće, a za koje poslove je neophodno imati ljude u uredima.

No, imaju li tijela državne uprave odgovarajuće alate za rad na daljinu?

Vlada RH s time nema problema. Već dulji niz godina možemo pratiti sjednicu Vlade putem prijenosa uživo, dok u isto vrijeme ministri pregledavaju dokumente na sjednici u digitalnom obliku. Nama je to uobičajeno, a zapravo i nije tako česta pojava u drugim zemljama, i u tom smislu Hrvatska je korak ispred.

Ministar uprave i pravosuđa, dr. Ivan Malenica. / Foto: Vlada RH

Drugi državni sustav koji sve bolje funkcionira digitalno su javne usluge dostupne putem sustava e-Građani. To je doprinos smanjenju papirologije u jasno definiranim procesima koji ne traže direktnu povratnu informaciju službenika.

No, što u slučaju kada komunikacija nije jednosmjerna ili kada e-Građani ne nude elektroničku uslugu? U Hrvatskoj za to još nemamo pravi odgovor. Primjerice, u Latviji su to riješili tako da odgovore na učestala pitanja upućena državnoj upravi pružaju agenti umjetne inteligencije, osiguravajući dovoljno vremena državnim službenicima za rješavanje predmeta.

Nadalje, što kažete na mogućnost rezervacije vremena za savjetovanje sa službenikom koji rješava vaš predmet, kada ste pozvani dati dodatne informacije?

U nekim zemljama sjednice sudskih vijeća se normalno odvijaju online uz automatsko zapisivanje bilješke sa sjednice. Koliko čujemo, hrvatski suci su već testirali slična rješenja i spremni su ih koristiti. Ovakva rješenja danas su realnost, a koliko smo daleko od njih ovisi o angažmanu čelnika državnih institucija i tvrtki, kako je to navedeno u uputi ministra Malenice.

Koje tehnologije za rad s distance koristi državna uprava u Hrvatskoj? Microsofotve.

Tijelima državne uprave u Republici Hrvatskoj, putem Okvirnog sporazuma s tvrtkom Microsoft omogućen je pristup i korištenje softverskih alata kao što su Microsoft Teams, Microsoft PowerApps, Microsoft PowerBI i drugih, temeljenih, između ostaloga, i na umjetnoj inteligenciji. Za korištenje navedenih alata Microsoft je osigurao besplatnu pomoć za veće institucije, dok na tržištu postoje brojni tehnološki partneri Microsofta koji imaju potrebne kompetencije i mogu pomoći u dodatnim scenarijima.

Proces digitalne transformacije državne uprave kompleksniji je nego u privatnom sektoru. Tijekom procesa modernizacije tijelima državne uprave zajednička su tri faktora: usklađivanje IT arhitekture s poslovanjem državne uprave, proračunska ograničenja i rizik – posebno sa strane nedovoljne educiranosti o mogućnosti korištenja informacijske tehnologije.

Tijelima državne uprave bitno je zadržati usklađeno i sigurno okruženje, a nakon implementacije novih tehnologija ključno je i kvalitetno educirati zaposlenike da bi ih što bolje koristili u svakodnevnom radu.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: