Je li Rusija legalizirala krađu intelektualnog vlasništva?

Novi zakon osporava autorsko pravo tvrtkama sa Zapada

0 Flares 0 Flares ×

10. lipnja 2022. – Pritisnuta sankcijama Ruska Federacija odlučila je prije dva mjeseca promijeniti dio svog zakonodavstva. Dekret 299 na Zapadu je prošao gotovo nezapaženo, a riječ je o propisu koji dopušta uporabu patentiranih inovacija koje su registrirane u “neprijateljskim zemljama”, i to bez plaćanja ili traženja privole vlasnika patenta ili autorskog prava.

Neki ruski suci su se već zapitali zašto bi intelektualno vlasništvo međunarodnih korporacija, oblici vlasništva kao što su patenti, žigovi i autorsko pravo, uopće trebali biti zaštićeni.

Taj ruski potez, sam po sebi, nije prekršaj međunarodnog prava – državama su dopuštene iznimke u patentnom zakonodavstvu u situacijama nacionalne ugroze jer birokracija i natezanja oko cijene mogu usporiti primjenu inovacija. Ipak, čak i u slučaju izvanrednog stanja očekuje se da onaj tko koristi neku inovaciju to kompenzira vlasniku patenta ili autorskog prava. No, prema ruskom Dekretu 299, vlasnici autorskog prava i patenata koje koriste ruske tvrtke i država, neće dobiti ništa.

Iako se taj propis odnosi samo na patente, kojima se štite izumi, on indirektno otvara mogućnost kršenja i drugih oblika intelektualnog vlasništva. Tim više, što se ruski sudovi neće previše zamarati prekršiteljima. Štoviše, neki ruski suci su se već zapitali zašto bi intelektualno vlasništvo međunarodnih korporacija, oblici vlasništva kao što su patenti, žigovi i autorsko pravo, uopće trebali biti zaštićeni.

Suočeni s izolacijom od ostatka svijeta i svjesni raspoloženja domaćih sudova, mnogi Rusi su posegnuli za intelektualnim vlasništvom tvrtki i pojedinaca iz zapadnih zemalja.

Mnoge zapadnjačke tvrtke već su osjetile tu promjenu u ruskom zakonodavnom i sudskom ekosustavu: britanska podružnica kanadske tvrtke Entertainment One izgubila je parnicu pred sudom u Moskvi u slučaju koji je pokrenula protiv svog lokalnog rivala koji se neovlašteno koristio likom iz stripova Peppa Pig. Tužba je odbačena jer je tvrtka tužitelj iz zemlje koju Rusija smatra neprijateljskom. Tvrtka Entertainment One nakon toga je zatražila arbitražu nadajući se bar nekakvoj kompenzaciji, no ruski sud je njen zahtjev proglasio “zlouporabom prava”, a viši ruski sud je odbacio i žalbu na tu odluku nižeg suda.

Suočeni s izolacijom od ostatka svijeta i svjesni raspoloženja domaćih sudova, mnogi Rusi posegnuli su za intelektualnim vlasništvom tvrtki i pojedinaca iz zapadnih zemalja. Zasad je stiglo više od pedeset zahtijeva za registraciju tržišnih marki kao što su, primjerice, Coca-Cola i Christian Dior. Softver i tehnologije koje je sad teško nabaviti u Rusiji, zbog sankcija, slijedeće su područje koje će se piratizirati. Štoviše, početkom svibnja Rusija je objavila popis dug 25 stranica na kojem se nalaze dobra koja se mogu uvoziti bez pristanka vlasnika autorskog prava. Na tom popisu su iPhone, Nintendo konzole, dijelovi električnih automobila Tesla te razne vrste oružja i streljiva.

Novi ruski zakon šteti i farmaceutskim tvrtkama (Johnson & Johnson, Novartis i Pfizer, primjerice) koje su posve obustavile sve oblike suradnje s Rusijom – što će biti problem za zemlju koja uvozi gotovo 70 posto ukupne količine potrebnih lijekova.

Izvor: The Economist


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: