Jedinstveni digitalni portal

Brzo i jednostavno do potrebnih informacija

0 Flares 0 Flares ×

Kao dio paketa mjera za usklađivanje rada tijela Unije, Europska komisija odlučila je postaviti jedinstveno mjesto na Internetu na kojem će građani i tvrtke moći brzo i jednostavno pronaći sve potrebne informacije, kao što su dokumenti o Europskoj uniji, njenim zakonima i administraciji.

Riječ je o informacijama kao što su postupci za registraciju tvrtke, što će biti posebno koristno novo-stvorenim, tzv. startup tvrtkama i drugim tvrtkama koje žele poslovati na području Unije i njenih članica.

Uz informacije o poslovanju na portalu jednistvenog digitalnog tržišta biti će i informacije za ljude koji putuju, studiraju ili rade u Europskoj uniji.

Pristup svim tim uslugama biti će ne-diskriminatoran – što znači da će baš svi imati pristup informacijama i to ne samo na jeziku koji je glavni jezik zemlje članice u kojoj žele širiti svoje poslovanje.

Prijedlog se temelji na nekoliko već postojećih shema, kao što su jedinstveni portali za EU u svakoj od zemalja članica te na potrebi povezivanja svih područja i informacija, što sada često nije slučaj.

Sada je dosta često teško pronaći relevantne, točne i jasno razumljive informacije o mnogim stvarima i temama koje se tiču Europske unije i njene adminstracije.

To će se promijeniti primjenom Akcijskog plana za eGovernment 2016-2020. Jedinstveni digitalni portal dio je tog plana.

Sve države članice morati će najvažnije informacije i procedure postaviti na Internet, kako na vlastitom tako i na najmanje još jednom jeziku EU.

Više pojedinosti o tome pročitajte OVDJE.

Regulativa o jedinstvenom digitalnom portalu.

 

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: