Jesen u EU parlamentu

Pred zastupnicima Europskog parlamenta puno je posla

0 Flares 0 Flares ×


Pred zastupnicima Europskog parlamenta puno je posla u drugoj polovici 2018. godine: od Europskih snaga solidarnosti EU-a do povoljnijih telefonskih poziva i budućnosti Europe

Druga polovica 2018. započeti će godišnjim govorom o stanju Europske unije. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker će dati naznake prioriteta EU-a i izazove prije europskih izbora 2019. godine.

Migracije, klimatske promjene, razvoj, sigurnost… EU se susreće s brojnim izazovima.

Još jedan izazov je i obnavljanje pravila EU-a o autorskim pravima. Zastupnici žele osigurati pravednu plaću umjetnicima i novinarima za rad koji se obavlja preko interneta uz poštivanje potreba korisnika interneta. Prijedlozi će biti na dnevnom redu plenarne sjednice u rujnu.

Slijedće teme su bolja zaštita djece na internetu, stroža pravila za video na zahtjev i TV oglašavanje uvrštena su među prijedloge za raspravu. Zastupnici nastoje poboljšati pristup internetu i sniziti troškove telefonskih poziva na velike udaljenosti unutar EU-a.

Predlaže se i “obrnuti sustav 112” kako bi nadležna tijela mogla upozoravati građane o hitnim slučajevima.

Slično kao u prvoj polovici godine, briga za okoliš će i dalje biti na vrhu dnevnog reda Parlamenta. Do 2030. godine, najmanje 32 % potrošnje energije u EU trebalo bi dolaziti iz obnovljivih izvora.

Parlament će također razmotriti planove za suzbijanje uporabe antibiotika na životinjskim farmama. Nova pravila nastoje bakterije otporne na lijekove izbaciti iz lanca ljudske prehrane i smanjiti njihov utjecaj na okoliš.

Zastupnici će glasovati o uspostavljanju novih Europskih snaga solidarnosti, dajući tako priliku mladima za volontiranje na projektima i pružanje pomoći zajednicama diljem EU-a.

U studenom će se dodijeliti filmska nagrada Lux za europski film. Nagrada se jednom godišnje dodjeljuje filmu koji doprinosi raspravi o nekom društvenom ili političkom pitanju.

Nagrada Saharov za slobodu misli u 2018. će u prosincu biti uručena borcima za ljudska prava.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: