Još malo i imati ćemo tisuću “jednoroga”

728 tvrtki s kapitalizacijom većom od milijardu dolara

0 Flares 0 Flares ×
Najviše tvrtki jednoroga ima u Sjedinjenim Državama, 51 posto svih s takvom procjenom tržišne vrijednosti, u Kini je 20 posto jednoroga, u Indiji pet posto… Foto: Alexaner Suhorucov, Pexels

29. lipnja 2021. – Prema alatu Unicorn Tracker, analitičke kuće CB Insights, danas u svijetu ima više od 700 tehnoloških tvrtki s tržišnom kapitalizacijom već od milijardu dolara. Jedna je iz Hrvatske. Infobip. Ukupna vrijednost svih tih tvrtki veća je od dva bilijuna (više od 2000 milijardi) dolara.

Tehnojednorozi su u tablici podijeljeni u petanest kategorija, prema području u kojem se koristi njihova tehnologija, počevši od prijevoza, ekologije, svemirskih tehnologija, telekomunikacija do logistike i marketinga.

Navrijednija tvrtka je kineski ByteDance, 140 milijardi dolara. Hrvatski jednorog je Infobip. Milijardu dolara.

Najvrijedniji jednorog je kineska kompamnija ByteDance, specijalist za umjetnu inteligenciju, koja rukovodi platformama Toutiao (jedan od najvećih agregatora internetskih sadržaja) i TikTok. ByteDance je dosegao tržišnu procjenu vrijednosti veću od 140 milijardi dolara.

Slijedeći su aplikacija za plaćanja Stripe, koja vrijedi 95 milijardi dolara, zatim SpaceX (Elona Muska) koji je procijenjen na 74 milijarde dolara, zatim “kineski Uber” – Didi Chuxing, koji vrijedi 62 milijarde dolara te švedska online banka Klarna, koja je, prije par tjedana, dosegla vrijednost od nešto veću od 45 milijardi dolara.

Što se tiče samih kategorija, među jednorozima ima najviše tzv. fintech tvrtki (najvrijednija je Stripe) – ukupno 17 posto svih jednoroga. Slijede tvrtke iz područja internetskih usluga – 16 posto (najvrijednija je Canva), jednoroga iz sektora e-trgovine je 12 posto (najvrjednija tvrtka u toj kategoriji je kineski modni portal Shien) te tvrtke koje se bave razvojem rješenja umjetne inteligencije, kojih ima osam posto (u toj kategoriji najvrijednija je tvrtka ByteDance).

Godišnja stopa rasta broja tvrtki s vrijednošću većom od milijarde dolara sada je 19 posto.

ByteDance je jedini unicorn sa statusom hectocorna (vrijedniji od 100 milijardi dolara). Dvije trećine tvrtki jednoroga s navedenog popisa su decacorni (vrijedniji od 10 milijardi dolara), a oko četvrtina svih tvrtki s popisa su “občini” jednorozi, dakle, tvrtke procijenjene na milijardu dolara.

Najviše tvrtki jednoroga ima u Sjedinjenim Državama, 51 posto svih s takvom procjenom tržišne vrijednosti. U Kini je 20 posto jednoroga, u Indiji pet posto, a u Ujedinjenoj Kraljevini ih je četiri posto.

Što se tiče Europe, na Starom kontinentu trenutno su aktivne 52 tvrtke jednorozi, koje su, ukupno, prikupile više od 25 milijardi eura novog kapitala. Europa, mjereno u usporedbi sa svijetom, ima gotovo 12 posto tvrtki jednoroga.

Popis tvrtki jednoroga u posljednje vrijeme raste sve brže, čak 63 posto kompanija s vrijednošću većom od milijarde dolara na taj je popis došlo 2019. godine, 118 ih je dodano 2020., a do kraja prve polovice ove godine na popis je upisan novi 221 jednorog.

Gledano ukupno, godišnja stopa rasta broja tvrtki s vrijednošću većom od milijarde dolara sada je 19 posto, što znači da bismo prije kraja ove godine mogli u svijetu imati ukupno 1000 tvrtki jednoroga. Na tom popisu će se možda pojaviti i drugi hrvatski jednorog. Tko će to biti, zanimljivo je pitanje.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: