K pravednijem oporezivanju transnacionalki

Povijesni globalni sporazum

0 Flares 0 Flares ×

13. srpnja 2021. – Europska komisija pozdravlja povijesni globalni sporazum koji su u subotu, 10. srpnja podržali ministri financija skupine G20 i guverneri središnjih banaka iz 132 zemlje, a kojim će se osigurati pravednost i stabilnost međunarodnog okvira za porez na dobit. Taj će dosad nezapamćeni konsenzus dovesti do potpune reforme međunarodnog sustava oporezivanja dobiti.

Uključivat će preraspodjelu prava oporezivanja, što će značiti da će najveća svjetska poduzeća morati plaćati porez bez obzira na to gdje posluju. Istodobno će minimalna efektivna porezna stopa na svjetskoj razini od najmanje 15 % pomoći u suzbijanju agresivnog poreznog planiranja i zaustavljanju utrke prema sve nižem oporezivanju dobiti.

Potpuna reforma međunarodnog sustava oporezivanja dobiti.

Rad na novom poreznom sustavuz, pod okriljem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) usmjeren je na dva glavna pitanja:

Prilagodbu međunarodnih pravila o preraspodjeli oporezivanja dobiti trgovačkih društava među zemljama kako bi se odrazila promjenjiva priroda poslovnih modela, uključujući sposobnost poduzeća da posluju bez fizičke prisutnosti.

U skladu s novim pravilima dio viška dobiti najvećih i najprofitabilnijih transnacionalnih poduzeća preraspodijelio bi se u tržišne jurisdikcije u kojima se nalaze potrošači ili korisnici.

Osiguravanje da transnacionalna poduzeća svake godine plaćaju minimalnu efektivnu poreznu stopu na svu svoju dobit. Ta će stopa iznositi najmanje 15 % i primjenjivat će se na sve multinacionalne grupacije koje imaju sveukupno više od 750 milijuna eura financijskih prihoda.

O tehničkim pojedinostima sporazuma pregovarat će se u nadolazećim mjesecima kako bi se u listopadu postigao konačni sporazum između svih 139 članova Uključivog okvira. Nakon postizanja globalnog sporazuma o oba stupa utemeljenog na konsenzusu, Komisija će brzo predložiti mjere za njihovu provedbu u EU-u, u skladu s poreznim planom EU-a i potrebama jedinstvenog tržišta.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: