Kako do ulagača

Konferencija InvestCro

0 Flares 0 Flares ×

S ciljem ukazivanja na važnost privatnih investicija za održivi gospodarski rast te kako bi pokazali načine kako ojačati konkurentnost Hrvatske na međunarodnoj investicijskoj karti, Večernji list, Poslovni dnevnik i 24sata pokrenuli su cjelogodišnji multimedijski projekt pod nazivom „InvestCro: Kako do ulagača“. U sklopu projekta u hotelu The Westin Zagreb održana je druga od četiri konferencija pod nazivom „InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj“.

Konferenciju je otvorio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević koji je naglasio kako se ovim projektom otvaraju teme koje su izrazito bitne za Hrvatsku. „Odlučili smo napraviti nešto za naše društvo, ali za one koji ostaju nakon nas. Bez zdravih investicija, ostat ćemo bez ulagača, a mi smo upravo zbog toga odlučili progovoriti kroz razne konferencije, kao što je ova danas“ navodi Nišević

Prisutnima se na konferenciji obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila kako rezultati stranih ulaganja ne odgovaraju željenoj slici i da nedostaje ‘greenfield’ ulaganja te je predložila Vladi pet konkretnih smjernica. Nužno je, kaže, objediniti nadležnosti svih odgovornih u privlačenju FDI-ja na jednoj nacionalnoj razini, izraditi strategiju privlačenja investicija usklađenu s ostalim gospodarskim strategijama, staviti naglasak na nove modele i soft poticaje za ulaganja za više dodatne vrijednosti te konstantnoj izradi privlačne investicijske klime. U pet preporuka nalazi se i nastavak rada na boljoj slici Hrvatske i promociji zemlje kao odredišta za ulaganja. U tom smislu Grabar Kitarović najavljuje da će radna skupina koju je okupila za brendiranje Hrvatske kroz mjesec dana izaći sa smjernicama.

Prisutnima se uz predsjednicu obratio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat. „Treba pomoći poduzetnicima da im ostane što više vlastitih sredstava za novi investicijski ciklus. Mi digitaliziramo poslovanje i državu, smanjujemo opterećenja poduzetnicima. Stoga očekujem rast proizvodnje, a naročito u privatnom sektoru.

Samo kroz Zakon o poticanju investicija privukli smo 16 milijardi kuna, uz što planiramo 12750 novih radnih mjesta. Znamo točno kakav nam obrazovni profil za to treba, moramo stvoriti mlade ljude koji će se tamo zaposliti“ navodi ministar.

Mladen Fogec predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, napomenuo je da bi se pesimizam koji vlada Hrvatskom mogao odraziti na strane ulagače. „Rejting agencije nas stalno pozicioniraju pri kraju druge trećini doing business ljestvica, no one sve rade na temelju percepcije, tako što razgovaraju s našim političkim strankama, nevladinim udrugama, a mi smo jako skloni negativnostima – moramo se okrenuti optimizmu. I po percepciji korupcije ne stojimo najbolje, ali kad osobu pitate je li dala mito odgovara da nije“ rekao je Fogec.

Nakon uvodnih govora uslijedila je prezentacija „Investicijske prilike u Hrvatskoj“ guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koja je poslužila kao uvod u panel diskusiju „Hrvatske investicijske (ne)prilike“ na kojoj su sudjelovali predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec, predsjednik Nadzornog odbora MOL-a Zoltán Áldott, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak, predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, regionalni direktor Dogus Holdinga Burak Baykan te državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić.

Konferenciju „Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj“ suorganiziralo je Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: