Kako privući novac za svoj startup?

Predavanje na sastanku CroStartup udruge

0 Flares 0 Flares ×

8. srpnja 2022. – Na prvom (tzv. meetup) sastanku udruge za razvoj lokalnog ekosustava novostvorenih tvrtki, Cro Startup, održanom jučer u prostorijama tvrtke Bornfight u Zagrebu, tema je bila kako privući novac od investitora.

Predavač je bio član upravnog odbora udruge zadužen za područje investicija, Božidar Pavlović (Jackie agency), koji je održao prezentaciju o privlačenju ulaganja. Bio je to osnovni “how-to” za svakoga tko se još nije uspustio u traženje novca kojim bi financirao svoj projekt.

Na okruglom stolu, svoja iskustva o privlačenju ulaganja u svoje startupe izložili su Srđan Kovačević (Orqa), Matija Šošić (Wasp) i Ivor Bihar (Bornfight i Mediatoolkit). Foto: CroStartup

Osim osnova, Pavlović je iznio i nekoliko svojih zapažanja. Izjavio je kako u Hrvatskoj imamo negdje između 500 i 5000 startupa, no da većina osnivača tih tvrtki nema dovoljno iskustva u financijama, što je i bila motivacija za održavanje predavanja.

Na okruglom stolu, svoja iskustva o privlačenju ulaganja u svoje startupe izložili su Srđan Kovačević (Orqa), Matija Šošić (Wasp) i Ivor Bihar (Bornfight i Mediatoolkit), a panel je moderirala predsjednica udruge, Hajdi Ćenan. Iskustva su im u velikoj mjeri slična, kao i savjeti: važno je pripremiti dobar pitch za investitore, znati svoju priču i ispričati je jednostavnim rječnikom koji će biti zanimljiv. Dakle, storytelling je ključan za privlačenje pozornosti investitora i ključno je dobro ga uvježbati.

Udruga Cro Startup je, u suradnji s Udrugom hrvatskih softverskih izvoznika – CISEx, pokrenula i podcast pod nazivom Well F(o)unded. Ideja je imati još jedan medij za komunikaciju unutar startup ekosustava, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Više pojedinosti

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: