Katastrofalan pad industrije događanja

Minus 90 posto

0 Flares 0 Flares ×
Tvrtke iz sektora organizacije događaja imaju poteškoća s plaćanjem fiksnih troškova

Zagreb, 11. prosinca 2020. – Prema najnovijim podacima nedavno utemeljene Zajednice industrije događanja Hrvatske gospodarkse komore, objavljenma ovoga tjedna, industrija događanja u Hrvatskoj bilježi pad prometa od 90 i više posto. Tvrtke u tom sektoru imaju poteškoća s plaćanjem fiksnih troškova, a posebno su pogođene tvrtke za iznajmljivanje opreme čija se vrijednost mjeri u milijunima kuna, a čiji su troškovi skladištenja visoki. Problem je i gubitak kontinuiteta u poslovanju jer je riječ o poslu s puno dužim razdobljem povrata na ulaganja.

U dopisu Vladi traže tri paketa mjera, nastavak sufinanciranja plaća djelatnika i davanja na plaće, sufinanciranje fiksnih troškova poslovanja te mjere održavanja likvidnosti i ponovnog pokretanja djelatnosti, poput kredita i odgoda ovrha.

Ističu kako su europske zemlje svojim organizatorima događanja pomogle kroz povrat fiksnih troškova.

Procjena je da je industrija događanja u 2019. godini u Hrvatskoj ostvarila promet od dvije milijarde kuna i zapošljavala više od 12 tisuća osoba u vezanim djelatnostima. Povezana je i uz veliki broj slobodnih umjetnika, obrtnika i samostalnih djelatnika, kao i različite tipove djelatnika u kulturi.

Domaća industrija događanja počela se razvijati krajem 90-tih godina. Nakon zastoja u razvoju, tijekom prethodne krize, od 2008. do 2009., doživljava ponovni procvat posljednjih pet do šest godina, posebice na temelju procvata organizacije značajnijih festivala, poput Ultre, Fresh Island Festivala i Weekend Media Festivala. Hrvatska je tada počela biti prepoznatljiva kao festivalska destinacija i destinacija za milijune mladih iz svih krajeva svijeta.

Što se tiče svijeta, riječ je o industriji čija vrijednost se samo u izravnoj potrošnji koju generira procjenjuje na više od 1000 milijardi (bilijun) američkih dolara i koja stvara više od 10 milijuna radnih mjesta u 180 zemalja.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: