Kina pokrenula burzu tehno vrijednosnica

Star Market – kineski NASDAQ

0 Flares 0 Flares ×
Foto: Shanghai Stock Exchange

Shanghai, 22.07.2019. Danas je u okviru burze vrijednosnica Shanghai pokrenuta i burza na kojoj će biti istaknute i dionice kineskih tehno tvrtki. Burza se zove Star Market i počela je s radom približno godinu dana nakon što je tu inicijativu pokrenuo predjsednik Narodne Republkike Kine, Xi Jinping.

Na burzi Star Market izlistano je zasad samo 25 tehno dionica koje su već na pola radnog vremena danas povećale svoju vrijednost, u prosjeku, za 160 posto.

Dionice kompanije Anji Microelectronics Technology, koja proizvodi sirovine za izradu čipova, skočile su za nevjerojatnih 520 posto. Plimni val novca koji se danas slio na novu kinesku tehno-burzu odmah je stvorio i nekoliko papirnatih milijardera – ljudi kao što su utemeljitelji tvrtki Suzhou HYC Technology i Zhejiang Hangke Technology.

Kritičari kažu da je do tako spektakularnog rasta vrijednosti izlistanih dionica došlo zbog optimizma domaćih ulagača, dobrano potpomognutog snažnim državnim marketingom te da ćemo tek vidjeti koliko je tu riječ o stvarnom rastu vrijednosti, a koliko je to rezultat snažnog oglašavanja.

Kineska Vlada nada se da će domaća tehno burza privući i svjetske kineske kompanije, tvrkte kao što su Alibaba, Baidu, Xiamoi, Tencent, da svoje dionice stave i na burzu u Shangaiu, uz to što su izlistane u Hong Kongu i New Yorku.

Treba reći da je ovo treći kineski pokušaj pokretanja vlastite burze tehnoloških vrijednosnica – prethodna dva pokušaja, 2009. i 2013., godine nisu uspjela jer nisu uspjela prikupiti dovoljan broj kvalitetnih dionica s dovoljnim prinosima.

Na novoj šangajskoj burzi više od stotinu tvrtki čeka da ih se izlista i da krenu trgovati sa svojim dionicama.

Star Market prihvaća dionice tvrtki iz šest strateških područja, kao što su dionice tvrtki iz novog informatičkog sektora (umjetna inteligencije, IoT, itd.), zrakoplovne industrije, pametne proizvodnje, eko-energije, razvoja novih materijala i biotehnoloških istraživanja.

Od prvih 25 tvrtki koje su danas izlistane na burzi Star Market, za 24 njih današnji dan bio je i dan prve javne ponude dionica. Ukupno, tvrtke koje su danas izlistane na toj burzi uknjižile su više od 37 milijardi juana (oko pet i pol milijardi dolara) kapitala.

Više pojednosti: http://english.sse.com.cn/aboutsse/news/newsrelease/c/4867619.shtml

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: