Kina uvela svoj GDPR

“Crna lista” za sve za koje se procjeni da štete Kini

0 Flares 0 Flares ×
Zakon o zaštiti privatnosti građana najmnogoljudnije zemlje svijeta, donesen je kao protumjera za internetske prijevare i krađe podataka. Foto: Pexels

23. kolovoza 2021.  – Stalni odbor kongresa Narodne Republike Kine donio je Zakon o zaštiti osobnih podataka – PIPL (na engleskom: The Personal Information Protection Law), javlja kineska državna novinska agencija Xinhua News Agency.

Srž propisa: svi koji se bave nečim na internetu obavezni su štititi osobne podatke kineskih građana i prikupljati što manje tih podataka. Kineski zakon je dosta sličan europskoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR), s tim da kineska država ima puno više ovlasti u tome kako se podaci smiju prikupljati, obrađivati i dijeliti.

Kineski zakon o zaštiti osobnih podataka ima i uredbu koja kaže da se ulične kamere koje imaju sustave za prepoznavanje lica mogu koristiti samo u sigurnosne svrhe. Algoritmi koji određuju koje reklame će slati na uređaje pojedinih korisnika moraju imati ugrađenu opciju koja korisniku omogućava da odbije primati takve sadržaje.

Kazne za kršenje kineskog Zakona o zaštiti osobnih podataka mogu biti globa u visini od 50 milijuna kuna (preračunato iz kineske nacionalne valute, yuana. Tečaj danas je približno jedna kuna za jedan yuan) ili do pet posto prekršiteljevog prošlogodišnjeg ukupnog prihoda.

Zakon omogućava i stavljanje na “crnu listu” svake domaće i inozemne tvrtke za koju država procjeni da predstavlja opasnost za kinesku nacionalnu sigurnost ili ako nekim svojim postupkom šteti ugledu Kine.

Zakon o zaštiti privatnosti građana najmnogoljudnije zemlje svijeta, donesen je kao protumjera za internetske prijevare i krađe podataka, ali i nakon kritika da domaći tehnološki divovi (Alibaba, Baidu, Tencet, itd.) prikupljaju previše informacija o korisnicima svojih usluga. Lak pristup podacima o ljudima koji koriste tehnologije pridonio je brzom razvoju novih usluga, ali i razvoju crnog tržišta osobnih podataka.

Kineski Zakon o zaštiti osobnih podataka na snagu stupa prvog studenog, ove godine.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: