Kolaps zdravstvenog sustava?

Dugovi bolnica premašili 4,1 milijarde kuna

0 Flares 0 Flares ×
Samo u posljednjih mjesec dana dug je rastao za novih 200 milijuna kuna

Zagreb, 15. srpnja 2020. Veledrogerije (njih četrdesetak, koliko ih operira u našoj zemlji) već dvije godine mole Vladu, Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravstva da se pronađe sustavno rješenje problema dugovanja hrvatskih bolnica, koje sada već premašuje iznos od 4,2 milijarde kuna.

Problem je u tome što bolnice mjesečno prosječno plaćaju tek trećinu robe koju preuzmu, što dopriosi bržem rastu duga – samo u posljednjih mjesec dana dug je rastao za novih 200 milijuna kuna.

Stanje je sada takvo da ukazuje na mogući kolaps zdravstvenog sustava. Veledrogerije tvrde – potrebna je hitna uplata od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Veledrogerije kažu da više ne mogu na dosadašnji način financirati hrvatski zdravstveni sustav jer su potrošili sve opcije za uzimanje kredita u bankama (zadužile su se za više od milijardu kuna, tijekom prvih mjeseci korona pandemije) i u odgodama plaćanja kod proizvođača lijekova.

Ministar financija, Zdravko Marić, izjavio je za Radio 101 da je tema financijske održivosti zdravstvenog sustava tema njegovog skorog sastanka s ministrom zdravstva, Vilijem Berošom. Štoviše, Marić smatra da nema mjesta panici, jer Vlada će naći rješenje –  u okviru sadašnjih mogućnosti.


Nestašica lijekova i u EU

Nedavnim porastom potražnje za lijekovima zbog pandemije koronavirusa (potražnja je porasla dvadeset puta u posljednjih deset godina) nestašica pojedinih lijekova nastala je i u cijeloj Europskoj uniji. Više od pola tih nestašica utjecalo je na liječenje raka poput kemoterapije, na cjepiva i također na lijekove za bolesti koje pogađaju živčani sustav kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija.

Razni su uzroci poremećaja u opskrbi lijekovima: globalna nestašica kemijskih prekursora, ovisnost Europske unije o proizvodnji u trećim zemljama, uglavnom u Kini i Indiji, cjenovni razlozi ili neočekivani porast potražnje. Europski parlament predlaže niz mjera za rješavanje tog problema. One uključuju uspostavu svojevrsne europske ljekarne u slučaju nužde i poticanje poduzeća na povratak farmaceutske proizvodnje u EU-u.

Potrebno je uskladiti i zdravstvene strategije, uključujući daljnju primjenu zajedničke nabave lijekova i osiguranje pravedne distribucije i raspodjele lijekova među državama članicama ako jedna od njih trpi nestašicu.


Nakon višednevnih pregovora, 22. srpnja, postignut je kompromis između predstavnika veledrogerija i Ministarstva zdravstva, odnosno financija. Dogovoreno je da će veledrogerijma odmah biti uplaćeno 500 milijuna kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova, a o daljnjim koracima i dugoročnom modelu sanacije dugova bolnica će se razgovarati nakon ljeta.


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: