Koliko nas košta kad nam “padne” internet?

Više od četiri milijarde dolara

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. siječnja 2021. – Ukupni ekonomski gubici od svih slučajeva namjernog prekida pristupa internetu tijekom prošle godine veći su od četiri milijarde dolara. Pristup internetu bio je onemogućen 93 puta, u 21 zemlji u svijetu (ne i u Hrvatskoj).

12 posto prekida pristupa internetu izvedeno jer se htjelo spriječiti širenje informacija putem medija. Foto: Ketut Subyanto / Pexels

Ukupan broj sati tijekom kojih se u tim zemljama nije moglo na internet je 27.165 (što je za 49 posto više nego tijekom 2019. godine). Društvene mreže (Facebook, Twitter, itd.) bile su nedostupne 5552 sata, a prekidima pristupa mreži nad mrežama bilo je pogođeno više od 268 milijuna ljudi. Najviše štete pretpjeli su Indijci, koji su izgubuli 2,8 milijardi dolara zbog nemogućnosti pristupa internetu tijekom 2020. godine.

29 posto svih prekida pristupa internetu izvedeno je kako bi se spriječilo okupljanje ljudi koji protestiraju, 15 posto prekida bilo je izvedeno kako bi se utjecalo na izbore, 12 posto prekida pristupa internetu izvedeno jer se htjelo spriječiti širenje informacija putem medija.

Namjerni prekidi pristupa internetu trajali su za 50 posto dulje (268 sati, u prosjeku) nego oni koji su počinjeni godinu dana ranije. Većina ih je izvedena u siromašnijim svjetskim regijama. Najduži prekidi pristupa internetu dogodili su se u Indiji i Myanmaru.

Prekidi pristupa internetu tijekom 2020. godine praćeni su putem posebne aplikacije koju su razvile organizacije NGO Netblocks i The Internet Society, a parametri koji su se koristili preuzeti su od Svjetske banke, Međunarodne telekomunikcijske unije, Eurostata i Ureda za statistiku Sjedinjenih Država.

Analizu prekida pristupa internetu provela je tvrtka Top10VPN.com, britanska tvrtka koja se bavi digitalnom privatnošću i kibernetičkom zaštitom.

Cijeli izvještaj o prekidima pristupa Internetu, pogledajte ovdje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: