Kome vjerujemo, u tehno svijetu?

Amazon, Google, YouTube, Apple, Facebook…

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 2. ožujak 2020. – Multimedijalni internetski dnevnik, The Verge, proveo je anketu među svojim čitateljima upitavši ih koliko vjeruju tvrtkama kojima ostavljaju osobne informacije tijekom registracije na razne usluge ne mreži nad mrežama.

Najviše povjerenja korisnici Interneta u Sjedinjenim Državama imaju u tvrtku Amazon, (91%), zatim u Google (90%) i YouTube (90%) te Apple (81%)Facebook (71%) i Twitter (61%).

Drugim riječima, 39% posto anketiranim kaže da ne vjeruju Twitteru, 29% ih ne vjeruje Facebooku i samo devet posto nema povjerenja u Amazon.

Jedno od pitanja u anketi bilo je i koliko i kako veliki tehno-giganti utječu na društvo. Amerikanci kažu da Google, Amazon, Apple, Microsoft, Netflix i YouTube uglavnom pozitivno djeluju na razvoj društva, dok najlošiji utjecaj na društvena kretanja imaju Facebook i Twitter.

Uz to, većina vjeruje kako velike tehno kompanije, ukupno gledano, imaju preveli utjecaj na svijet te da ih treba “razbiti” na više manjih tvrtki.  Mnogi bi razdvojili Google i YouTube, više od pola ih smatra da to treba napraviti država, a ne tvrtke sama.

Facebook svakako treba reformirati a čak 46 posto onih koji su prestali koristiti usluge te društvene mreže kažu da im je ugroza privatnosti glavni razlog za napuštanje Facebooka.

Još jedna zanimljivost za kraj. Mnogi ispitani ne znaju da je Google vlasnik YouTubea niti da Facebook kontrolira Instagram i WhatsApp.

Više o tome potražite ovdje.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: