Komore, gradovi, sveučilišta

Regionalna konferencija jadransko-jonske regije

0 Flares 0 Flares ×

Od 16. do 18. listopada u Splitu je održana konferencija u organizaciji Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i HGK Županijske komore Split iGrada Splita.

Konferencija je na jednom mjestu okupila više od 120 tijela i institucija iz tri mreže civilnoga društva jadransko-jonskog područja – gospodarske komore, gradove i sveučilišta – s ciljem što jačeg povezivanja mreža i većeg prosperiteta regije, kroz rad na područjima od zajedničke važnosti definiranima u Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

U sklopu predavanja i okruglih stolova konferencije obrađene su teme važne za regiju, ujedno i stupovi EUSAIR-a: mobilnost, plavo gospodarstvo, prometna i energetska povezanost, okoliš i održivi turizam.

Bilo je riječi i o drugim područjima od zajedničkoga interesa za osam zemalja, poput poticanja poduzetništva žena, kao i društvene solidarnosti, civilne zaštite te zajedničkih odgovora na prirodne katastrofe u regiji, uz razmatranje njihovog utjecaja na gospodarstvo i društvo.

Cilj konferencije je i nastavak rada na uspostavi suradnje između dva regionalna udruženja gospodarskih komora, Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i Udruženja gospodarskih komora Podunavlja.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora su 2001. godine pokrenule i osnovale HGK Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone s ciljem zajedničkog promišljanja i unapređenja gospodarskog razvoja jadransko-jonskog područja.

Danas je to mreža od 46 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), koje predstavljaju oko 1.800.000 tvrtki na jadransko-jonskom području. Šest županijskih komora HGK – Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik – hrvatske su članice Foruma.

Jadransko-jonska regija sastoji se od osam zemalja u kojima živi više od sedamdeset milijuna ljudi.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: