Konferencija o pametnim selima

Ostvarenje EU inicijative u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. prosinca 2020. – Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je konferenciju na temu primjene Akcijskog plana Europske unije za pametna sela, u našoj zemlji. Riječ je o zajedničkoj viziji uravnoteženog razvoja europskih regija i potrebi pružanja perspektive rasta u ruralnim područjima. Osim toga, raspravljalo se i o odluci Europskog parlamenta o obvezi država članica na izdvajanje najmanje 5 % sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj pametnih sela, odnosno oko 2,4 milijarde eura na razini EU-a.

Na konferenciji su govorili Tomislav Sokol, eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA) i pametna sela, Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ivana Ozretić Špiljar iz Ministarstva poljoprivrede, Ivan Čupić, voditelj Lokalne akcijske grupe LAG Laura i Mirjana Samardžić Novoselec, članica uprave tvrtke Apsolon.

Pametna sela nalaze se i u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, a prvi korak k ostvarenju tog koncepta u Hrvatskoj je pokrivanje naših ruralnih područja širokopojasnim internetom kao temeljem za daljnje aktivnosti u digitalnoj transformaciji.

Snimku online rasprave pogledajte na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: