Konzalting i ekspertiza u energetici

Međunarodni energetsko-bankarski forum

0 Flares 0 Flares ×

„Za Hrvatsku je energetika izuzetno zanimljivo područje jer je raznolikost uvoza energije sastavni dio energetske sigurnosti. Iz Azerbajdžana, Kazahstana i Rusije već desetljećima uvozimo naftu i plin.

No, u 21. stoljeću ne možemo se i ne smijemo zadovoljiti uvozom. Mogućnosti Hrvatske su u ekspertizi, konzaltingu i tehnologijama koje je uspjela sačuvati naša domaća naftna i plinska industrija.

Snaga i potencijal naših tvrtki je u tome da imaju visoko educirane kadrove s dovoljno znanja i iskustva za angažman u naftnim i plinskim projektima u zemljama Euroazije,“ rekla je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj povodom otvorenja drugog Međunarodnog energetsko-bankarskoga foruma „Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive“, koji se od 27. do 28. rujna održao u Splitu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i pod pokroviteljstvom HGK i Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Na Forumu su se okupili članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i gospodarstva, domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija te financijskih korporacija radi uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, poticanja suradnje te rasprave o mogućnostima ulaganja u projekte.

„Jug Euroazije ima veliki broj sunčanih sati godišnje i u toj regiji postoji neiskorišteni solarni potencijal, potencijal energije vjetra, kao i potencijal u geotermalnoj energiji. Tu također vidimo poslovni interes za hrvatske tvrtke,“ napomenula je Čagalj.

U kontekstu energetike Europska unija prepoznaje veliku važnost zemalja središnje Azije i šire Euroazije, koje su dio Južnog energetskog koridora ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Stoga je Forum fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači Azerbajdžan i Kazahstan.

Svrha Foruma je i promišljanje o mogućnosti ulaganja i poslovanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije, te uspostavljanju novih kontakata na međunarodnoj razini.

„Hrvatske tvrtke naftne i plinske industrije već su učvrstile svoj status pouzdanih partnera za kompanije ne samo na domaćem i tržištima srednje i jugoistočne Europe, već i na tržištima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Dalekog Istoka, Rusije i Meksika. Naši inženjeri imaju dugogodišnje radno iskustvo, dragocjeno znanje i potrebne certifikate,“ rekao je predsjednik Zajednice proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK Mlađan Kordun povodom panela koji se održao u sklopu Foruma na temu prilika za energetsku suradnju Hrvatske i zemalja Euroazije.

 

Izvor: HGK

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: