Konzultacije o EU “minimalcu”

Komisija započela konzultacije o minimalnoj plaći

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 13. siječnja 2020. – Europska komisija predlaže da minimalna plaća u zemljama članicama bude postavljena kao 60 posto prosječne plaće. Cilj te mjere je zaustaviti odljev mozgova s istoka prema zapadu Unije.

Skandinavske zemlje protive se uvođenju jednake minimalne plaće u svim zemljama članicama Europske unije

Zasad, samo Austrija, Cipar, Danska, Finska, Italija i Švedska nemaju definiran iznos minimalne plaće, a skandinavske zemlje se protive toj mjeri jer smatraju da bi to moglo naštetiti kvaliteti njihovih kolektivnih ugovora između poslodavaca i sindikata zaposlenika. Štoviše, tvrde da bi ta intervencija europske administraicje mogla i smanjiti prosjek plaće njihovih radnika.

Uglavnom, Europska komisija će tijekom ovog tjedna započeti konzultacije o minimalnoj plaći, a Skandinavci traže jamstva da će nova mjera izuzeti njihov sustav kolektivnog pregovaranja.

Komisija ne želi definiratia  iznos minimalca već postaviti kriterije kojih se države članice trebaju pridržavati pri određivanju najmanjeg iznosa plaće.

Cilj je, osim odljeva mozgova s istočnog kraja EU na zapadni, postići da minimalac bude toliko visok da radniku pruži pristojan život.

Minimalna plaća u Hrvatskoj sada iznosi nešto više od 550 eura (brutto) dok je u Luksembourgu nešto više od 2000 eura.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: