Krađe pandemijskih potpora

Ukradeno 100 milijardi dolara od potpora za COVID

0 Flares 0 Flares ×
Trenutno se u Sjedinjenim Državama vodi više od 900 aktivnih istraga o pandemijskim prijevarama, a uhićeno je više od stotinu počinitelja. Foto: Karolina Grabowska / Pexels

24. prosinca 2021. – Gotovo 100 milijardi dolara ukradeno je iz potpora koje je američka država plasirala kao pomoć za očuvanje radnih mjesta i kao potpore za ljude koji su ostali bez zaposlenja tijekom pandemije, izvještava agencija Associated Press.

Naravno, riječ je o procjeni do koje se došlo analizom slučajeva koje vodi Tajna obaviještajna služba (Secret Service) Sjedinjenih Država i podataka iz Ministarstva rada te Ureda za malo poduzetništvo. Tajna služba u svoj izvještaj nije uključila podatke iz slučajeva koji se za iste i slične zločine procesiraju kroz Ministarstvo pravosuđa.

Kad se gleda postotak, riječ je o tri posto ukupnog iznosa (3,4 bilijuna dolara) potpora koje su podijeljene u Sjedinjenim Državama, a najviše novca ilegalno je izvučeno iz potpora za nezaposlene. Ministarstvo rada SAD-a kaže da je oko 87 milijardi dolara pomoći za nezaposlene plaćeno ljudima koji to nisu zaslužili, to jest, nisu bili nezaposleni, u trenutku kada su uzeli potporu.

Tajna služba kaže da je vratila više od 2,3 miijarde dolara tijekom istraga koje je provela u suradnji s financijskim ustanovama i administracijama američkih saveznih država. U Sjedinjenim Državama sada se vodi više od 900 aktivnih istraga o pandemijskim prijevarama, a uhićeno je više od stotinu počinitelja.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: