Kradu kupci, hakeri, trgovci i dobavljači

Globalno istraživanje o gospodarskom kriminalu

0 Flares 0 Flares ×

London / Zagreb, 4. ožujka 2020. – Upravo objavljeno dvogodišnje istraživanje o gospodarskom kriminalu (Global Economic Crime and Fraud Survey 2020) koje je provela tvrtka PwC, pokazuje kako je broj prijevara u stalnom porastu i da se događaju doslovno svugdje oko nas.

Čak 47 posto tvrtki doživjelo je neki oblik gospodarskog kriminala u posljednje dvije godine. Svaka tvrtka koja je bila izložena kriminalu, doživjela je, u prosjeku, šest prijevara.

Gotovo pola tvrtki doživjelo je bar jednu prijevaru, a najčešći oblici zločina kojima su tvrtke izložene su krađa imovine i kibernetički kriminal u obliku krađe vrijednih informacija (poslovnih tajni i osobnih podataka).

Kibernetički kriminal svrstan je među tri najčešća kaznena djela s najtežim posljedicama, zabilježena u gotovo svim sektorima analiziranim u istraživanju – financijske usluge (15 %), industrijska proizvodnja i automobilska industrija (15 %), tehnologija, mediji i telekomunikacije (20 %), roba široke potrošnje (16%), državna uprava i javni sektor (17 %), zdravstvo (16 %).

40 posto gospodarskih zločina napravio je netko iznutra – iz tvrtke, a 40 posto zločina izvedeno je napadima izvana – preostalih 20 posto prijevara i drugih gospodarskih zločina u tvrtkama izvedeno je tajnom suradnjom vanjskog i unutrašnjeg faktora.

Ukupne štete od gospodarskog kriminala procjenjuju se na 42 milijarde američkih dolara pa je podatak da je samo malo više od pola napadnutih tvrtki (njih 56 posto) prijavilo te zločine, zapravo frapantan. Tim više jer se svaki dolar uložen u prevenciju zločina isplati dvostruko u trenutku kad se prijevara dogodi.

Istraživanje je obuhvatilo pet tisuća tvrtki iz 99 zemalja, a obuhvatilo je razdoblje od 24 mjeseca.

Rezultati istraživanja iznose sveobuhvatne informacije o počinjenim zločinima, studija opisuje i prijetnje, cijene prijevara te navodi što bi tvrtke trebale učiniti kako bi proaktivno djelovale u sprečavanju zločina.

Zlouporaba monopolnog položaja, zlouporaba povlaštenih informacija u trgovanju vrijednosnicama, porezne prijevare, pranje novca, primanje i davanje mita te korupcija navode se kao pet najskupljih prijevara u smislu izravnih gubitaka – koji su ponekad uvećani za značajne troškove korektivnih mjera.

Studija ističe važnost prevencije i naglašava širu primjenu tehnologija u prevenciji gospodarskih zločina – više od 60% organizacija primjenom naprednih tehnologija, poput umjetne inteligencije i strojnog učenja, postiglo je uspjehe u borbi protiv prijevara, korupcije i drugih oblika gospodarskog kriminala. Bolji rezultat u primjeni tehnologija u borbi protiv gospodarskog kriminala postigle su one tvrtke koje su imale bolje načine prikupljanja i analiziranja podataka.

Izvješće se nalazi na internetskoj stranici: www.pwc.com/fraudsurvey


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: