Kreativci su ključni za oporavak?

Studija o kreativnim i kulturnim industrijama u pandemiji

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 2. veljače 2021. – Kreativne i kulturne industrije su puno važnije za europsko gospodarstvo nego što se to čini na prvi pogled, tvrdi novo istraživanje objavljeno ovih dana. Napravila ga je analitička kuća Ernst & Young (EY) i nazvala Obnova Europe: kulturno i kreativno gospodarstva prije i nakon COVID-19 (Rebuilding Europe: the cultural and creative economy before and after COVID-19).

Istraživanje je pokazalo kako europska kreativna i kulturna industrija zapošljava dvostruko više ljudi nego što je zaposleno u europskim telekomunikacijama i automobilskoj industriji – zajedno, te da ostvaruje 4,4 posto BDP-a.

Usto, kreativne i kulturne industrije spadaju u najteže pogođene industrije ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije koronavirusa.

Analitičari kuće Ernst & Young smatraju da su kreativne i kulturne industrije značajan dio europskog rješenja krize, “u trenutku kada nam je potrebno političko jedinstvo, snažan ekonomski poticaj i socijalna regeneracija.”

Studija pokazuje koliki je doprinos kulturnih i kreativnih industrija gospodarstvu Unije i procjenjuje ulogu koju bi te industrije mogle imati u oporavku Europe.

Preuzmite studiju.


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: