React-EU. Strani radnici. Milijarderi.

Sokolovi amandmani. Fleksibilnije o stranicima. 400 najbogatijih

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. rujna 2020. Novosti, ukratko:

Sokolovi amandmani. Zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol dobio je potporu kolega iz drugih država članica za uložene amandmane na Uredbu REACT-EU. Riječ je o inicijativi kojom će Europska unija prošiti mjere za brži i stabilniji oporavak oslobađanjem dodatnih financijskih sredstava te koja će služiti kao potpora zelenom, digitalnom i prije svega stabilnom oporavku gospodarstva. Zastupnik Sokol intervenirao je s 18 konstruktivnih amandmana s naglaskom na potporu i revitalizaciju zdravstvenih sustava, potporu prekograničnom liječenju pacijenata, osiguranju jednakih uvjeta za sve građane Unije te potporu sektorima koji su pretrpjeli najveće posljedice krize, kao što je primjerice turizam. Više pojedinosti.

Traže fleksibilniji Zakon o strancima. Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa i o njegovoj što jednostavnijoj primjeni. Pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju. Mnogim je uvjetima koji su zadani novim prijedlogom Zakona nemoguće udovoljiti, primjerice: potvrda Porezne uprave kao dokaz da poslodavac nema dugovanja po osnovi svih javnih davanja (ukoliko poslodavac kasni samo jedan dan s plaćanjem PDV-a, ne može zadovoljiti ovaj uvjet); provođenje testa tržišta na HZZ-u – nejasna je provedba ovog testa i uloga države kao posrednika u zapošljavanju između poslodavca i radnika; komplicirano i dugotrajno ishođenje studentskih viza za strane studente (npr. obaveza fizičkog dolaska na intervju, materijali isključivo na hrvatskom jeziku itd.). Zahtjeve za pojednostavljivanjem navedenih uvjeta HUP će i dalje komunicirati prema Vladi RH.

3,2 bilijuna dolara. Najbogatijih 400 Amerikanaca (prema popisu časopisa Forbes) vrijedi 3,2 bilijuna (3200 milijardi) dolara – za 240 milijardi više ngo prije godinu dana. Naime, toliki je rast vrijednosti svih dionica koje oni posjeduju. Na popisu se nalazi i osamanest novih milijardera, koji su novac stekli raznim poslovima, od proizvodnje električnih kamiona do distribucije alata za održavanje video-konferecnija, kao što je Zoom. Više pojedinosti.


 

Odgovori

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: