Kriza razara mlade i radnike s malim primanjima

Tromjesečni pregled „Zapošljavanje i socijalna kretanja”

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 23. prosinca 2020. – Europska komisija jučer je objavila tromjesečni pregled „Zapošljavanje i socijalna kretanja” za prosinac 2020., u kojem se analiziraju učinci pandemije koronavirusa na radna mjesta i dohodak.

Pregled pokazuje da je mjerama politike ublažen učinak krize uzrokovane koronavirusom jer stopa zaposlenosti nije pala u tolikoj mjeri kao BDP, a stopa nezaposlenosti proteklih je mjeseci ostala stabilna. Međutim, izazovi i dalje postoje.

Zapošljavanje: Kriza uzrokovana koronavirusom posebno pogađa mlade i radnike s niskim dohotkom, stoji u tromjesečnom pregledu „Zapošljavanje i socijalna kretanja”. Učinak krize na mlade izrazito je ozbiljan, a stopa nezaposlenosti mogla bi se idućih nekoliko mjeseci povećati.

Nadalje, pregled je pokazao da je kriza uzrokovana koronavirusom dovela do nezapamćenog gubitka dohotka od rada. Učinak su posebno osjetili radnici koji su već u nepovoljnom položaju, kao što su mladi i osobe s ugovorima na određeno vrijeme. Mjere za nadoknađivanje izgubljenih plaća pomogle su u ublažavanju udarca te se njima pružila potpora radnicima s niskim dohotkom, koji su nesrazmjerno pogođeni krizom.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: „Komisija koristi sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi državama članicama pružila potporu, posebno putem instrumenta SURE, kojim se podupiru nacionalni programi skraćenog radnog vremena. Osim toga, novom Garancijom za mlade podupirat će se mladi u razvoju vještina i stjecanju radnog iskustva, posebno u područjima relevantnima za zelenu i digitalnu tranziciju. Naš prioritet u razdoblju oporavka je središnja uloga mladih u tim tranzicijama.”

Cijelo izvješće dostupno je ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: