Kvalificirani radnici pokazuju svoju moć…

Istraživanje analitičke kuće PwC

0 Flares 0 Flares ×
45 % ispitanika reklo je da svoj posao ne može raditi na daljinu.

2. lipnja 2022. – U svijetu se širi trend masovnog davanja otkaza (u engelskom jeziku taj trend se naziva Great Resignation) a uzrok tome je sve veći pritisak na plaće. To je ključni rezultat istraživanja Global Workforce Hopes and Fears, analitičke kuće PwC, jednog od najvećih istraživanja globalne radne snage dosad provedenih, u kojem je sudjelovalo 52.195 radnika u 44 zemlje i teritorija.

Rezultati istraživanja pokazuju da 35 % ispitanika u sljedećih 12 mjeseci planira od svog poslodavca tražiti povišicu. Pritisak na plaću najveći je u tehnološkom sektoru gdje 44 % ispitanih radnika planira tražiti povišicu, a najniži je u javnom sektoru (25 %). Drugim riječima kvalificirani radnici dokazuju svoju moć

Svaki peti ispitanik kaže da će u sljedećih 12 mjeseci vjerojatno promijeniti poslodavca; više od trećine ispitanika planira tražiti povišicu, ali im je jednako važno imati posao koji ih ispunjava; najveća je vjerojatnost da će kvalificirani zaposlenici tražiti promaknuće i povišicu plaće te se žele osjećati uvažavano, dok onima s nižim kvalifikacijama nedostaje utjecaja na radnom mjestu; uz razliku veću od 30 postotnih bodova, ispitanici smatraju da je rasprava o društvenim pitanjima na poslu na njih imala pozitivne, a ne negativne učinke, no, samo 30 % ispitanika navodi da njihove tvrtke podržavaju učinkovit rad s ljudima s kojima se razilaze u mišljenjima.

Povećanje plaće glavni motiv za promjenu posla (71 %), želja za poslom koji ispunjava (69 %) i želja da na poslu budu uistinu onakvi kakvi jesu (66 %) čine 3 glavne stvari koje radnici traže. Gotovo polovici ispitanika (47 %) prioritet je bio mogućnost izbora gdje će raditi.

Istraživanje je pokazalo i da 65 % radnika često ili ponekad razgovara s kolegama o društvenim i političkim temama, s tim da je taj broj veći kod mlađih radnika (69 %) i pripadnika etničkih manjina (73 %). Iako su poslovni lideri katkada nervozni zbog toga što ljudi na poslu razgovaraju o potencijalno polarizirajućim problemima, učinak je pozitivan. 79 % onih koji na poslu pričaju o društvenim i političkim temama navelo je barem jednu pozitivnu posljedicu navedenoga. S obzirom na prisutnost političkih i društvenih pitanja na radnom mjestu, poslodavci bi trebali stvoriti kontekst koji ističe prednosti otvorenog razgovora uz minimiziranje negativnih učinaka – 41 % je izvijestilo o negativnim posljedicama rasprava o društvenim pitanjima.

Istraživaje u PDF formatu možete preuzeti klikom miša na ovu sliku.

Oba su broja bila značajno veća kod osoba koje se smatraju pripadnicima neke etničke manjine (84 % iskazuju pozitivne, a 59 % negativne posljedice). O navedenim temama se raspravlja unatoč slabom aktivnom nastojanju organizacija da pomognu osigurati pozitivne ishode. Samo 30 % zaposlenika kaže da njihova tvrtka pruža podršku koja im pomaže da na učinkovit način rade s ljudima s kojima se razilaze u mišljenjima.

Istraživanje je pokazalo i da su radnici posebno zainteresirani za utjecaj koji njihov poslodavac ima na gospodarstvo, klimu i društvo. Polovica radnika (53 %) smatrala je da je važno da njihov poslodavac bude transparentan u pogledu svog utjecaja na okoliš, dvije trećine (65 %) smatrale su da je transparentnost o zdravlju i sigurnosti ključna, za kojom je blisko slijedila transparentnost o ekonomskom utjecaju sa 60 %, a za njima aktivnosti vezane uz pitanja različitosti i uključenosti s 54 %.

Kvalificirani zaposlenici vjeruju da imaju najveći utjecaj, a time se povećavaju nejednakosti na radnom mjestu

Prema rezultatima istraživanja, radna snaga je polarizirana na više razina. Istraživanje je pokazalo da su žene u usporedbi s muškarcima za 7 postotnih bodova manje sklone izjaviti da imaju primjerenu plaću, ali i za 7 postotnih bodova manje sklone zatražiti povišicu. Žene su također za 8 postotnih bodova manje sklone zatražiti promaknuće te je veća vjerojatnost da će se mjerodavni oglušiti na taj zahtjev. Naime, 8 postotnih bodova manje žena od muškaraca osjećaju da njihovi nadređeni uvažavaju njihovo mišljenje.

Postojale su i značajne razlike među generacijama, pri čemu su radnici generacije Z manje zadovoljni svojim poslom te je kod njih zabrinutost da će tehnologija zamijeniti njihovu ulogu u sljedeće tri godine dvostruko veća nego kod baby boomera.

Jedan od najvažnijih utjecaja na polarizaciju su vještine – postoje velike razlike između radnika s vještinama velike vrijednosti u odnosu na one koji to nemaju. Podaci pokazuju da je za osobe s vještinama koje su tražene (29 % uzorka smatra da imaju vještine koje u njihovoj zemlji nedostaju) veća vjerojatnost da će osjećati zadovoljstvo svojim poslom (70 % prema 52 %), veća je vjerojatnost da će osjećati da menadžeri uvažavaju njihovo mišljenje (63 % prema 38 %) te imaju novca i nakon što plate svoje račune (56 % prema 44 %).

Kako bi se smanjile razlike u vještinama, radnici kažu da tvrtke ulažu u postojeću radnu snagu usavršavanjem i povećanjem plaća. U usporedbi s tim, manji broj ispitanih radnika je bio usredotočen na automatizaciju, eksternalizaciju i zapošljavanje.

Ostali ključni nalazi istraživanja uključuju sljedeće: 45 % ispitanika reklo je da svoj posao ne može raditi na daljinu; od osoba koje kažu da posao mogu raditi na daljinu – 63 % njih kaže da preferira neku kombinaciju rada uživo i na daljinu – isti udio koji je rekao da očekuje da će njihov poslodavac ponuditi tu kombinaciju barem u sljedećih 12 mjeseci; 26 % zaposlenika bi radije stalno radilo na daljinu, ali samo 18 % njih kaže da će njihovi poslodavci vjerojatno prihvatiti taj model. Dodatnih 18 % kaže da će njihovi poslodavci vjerojatno zahtijevati stalni rad u uredu, što preferira samo 11 % zaposlenika.

Izvješće je dostupno ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: