Kvalitetan softver košta

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

0 Flares 0 Flares ×
Osim visine prosječne neto plaće u istraživanju je provedena analiza u kojoj je postavljeno pitanje, da li, uz osiguranje kvalitete, zaposleni provode i automatsko testiranje softvera te poslovnu analizu.

Tvrtka Lemax objavila je rezultate istraživanja o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera.

Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto.

Ivan Lalić inicijator i voditelj istraživanja o prosječnim plaćama u Hrvatskoj ističe razloge za pokretanje istraživanja: „Smatram kako je za stvaranje visokokvalitetnih i učinkovitih softverskih rješenja preduvjet sastaviti učinkovite i produktivne timove. Ako njihovo zadovoljstvo nije na razini, ne možemo biti sigurni u kvalitetu rješenja, usluga i proizvoda na kojima rade.“

Lalić je potakntut dostupnim istraživanjima, kroz koje je vidljivo da ne postoji sustavno praćenje i analiza podataka za Quality Assurance, odlučio provesti svoje istraživanje.

Uloga osiguranja kvalitete strateška je pozicija unutar IT odjela ili IT tvrtke jer povećava efikasnost razvojnog procesa, dugoročno smanjuje trošak i vrijeme razvoja, te rezultira većim zadovoljstvom korisnika. Osiguranjem kvalitete sprječavaju se pogreške i nedostaci u proizvedenim proizvodima i rješenjima te izbjegavaju problemi prilikom njihove isporuke što se u ISO 9000 definira kao dio upravljanja kvalitetom usmjerenog na pružanje povjerenja da će zahtjevi kvalitete biti ispunjeni.

Osim toga, osiguranje kvalitete obuhvaća administrativne i proceduralne aktivnosti koje se provode u sustavu kvalitete kako bi se ispunili zahtjevi i ciljevi za neki proizvod, uslugu ili aktivnost. To uključuje sustavno mjerenje, usporedbu sa standardom, praćenje procesa i povratnim informacijama koje omogućuje sprječavanje eventualnih pogrešaka.

U istraživanju su sudjelovali studenti (10,2 posto), zaposleni na junior pozicijama (18,4 posto), menadžment srednje razine (42,2 posto), viši menadžment (17 posto) te voditeljske pozicije (12, 2 posto). Prosječna neto plaća za studente iznosi 4.873,00 kune, a za zaposlene na junior pozicijama 5.866,00 kuna.

Prosječna neto plaća za srednji menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za viši menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

Ivan Lalić inicijator i voditelj istraživanja o prosječnim plaćama u Hrvatskoj

Osim visine prosječne neto plaće u istraživanju je provedena analiza u kojoj je postavljeno pitanje, da li, uz osiguranje kvalitete, zaposleni provode i automatsko testiranje softvera te poslovnu analizu.

Za osobe koje provode automatsko testiranje, prosječna plaća svih nivoa zaposlenih iznosi 9.673,00 kune u odnosu na one koji ne provode automatsko testiranje i čija prosječna plaća iznosi 7.496,00 kuna. Osobe koje provode poslovne analize uz funkciju osiguranja kvalitete primaju prosječnu plaću u visini od 9.961,00 kuna u odnosu na osobe koje ne provode poslovnu analizu, a čija prosječna plaća iznosi 7.672,00 kune.

Ivan Lalić dio je Lemax tima od 2017. godine kada se tvrtki pridružio na funkciji Voditelja istraživanja i razvoja. Danas je voditelj IT odjela.  Diplomirao je na na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Kontinuirano provodi stručne edukacije, doprinosi razvoju IT tržišta te provodi istraživanja kojima je cilj osiguranje napretka ICT struke.

Više pojedinosti: www.lemax.net

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: