Lak pristup javnim e-uslugama za poslovne korisnike

e-Poslovanje

0 Flares 0 Flares ×
Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a; Andreja Kajtaz, direktorica Sektora digitalnih rješenja u Financijskoj agencij i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na predstavljanju nove usluge. Foto: SDURDD

5. travnja 2022. – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je na današnjoj konferenciji u Zagrebu dosadašnji razvoj projekta „e-Poslovanje“ koji omogućava jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama za poslovne korisnike.

Te usluge uključuju, između ostalih, i usluge e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostava elektroničkih isprava za registraciju vozila u RH, jedinstvena informacijska točka – sustav katastra infrastrukture te registar stvarnih vlasnika.

Projekt „e-Poslovanje“ provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva zajedno s Financijskom agencijom (Fina) te Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kao projektnim partnerima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je 50,98 milijuna kuna.

Uz Korisnički pretinac koji će poduzetnicima biti dostupan kao web i mobilna aplikacija, dodanu vrijednost ovog projekta predstavlja izgradnja modernog i sofisticiranog sustava poslovnog izvještavanja koji će biti temelj za sve poslovne odluke koje se odnose na javne usluge i njihove korisnike.

Nadogradnjom NIAS-a i e-Ovlaštenja kroz projekt e-Poslovanje zaokružen proces interakcije građana i poslovnih subjekata s javnom upravom.

Osnovni cilj uspostave sustava e-Poslovanje je pozitivno utjecati na konkurentnost kroz olakšavanje komunikacije s javnom upravom. Projekt doprinosi administrativnom rasterećenju poslovnih subjekata kroz elektroničku komunikaciju s javnom upravom, štedi njihovo vrijeme i novac te povećava dostupnost samih usluga jer je e-usluga dostupna svima pod jednakim uvjetima, bez obzira na lokaciju poslovanja ili uređaj koji se koristi.

Kada se sustav e-Poslovanje u potpunosti realizira, očekuje se da bi preko 450 tisuća različitih poslovnih korisnika moglo koristiti njegove pogodnosti. Prvenstveno se to odnosi na pravne osobe upisane u Sudski registar te registre brojnih udruga, zaklada i neprofitnih organizacija, kao i obrte upisane u Obrtni registar te poljoprivrednike i OPG-ove upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: