Ljudi koji rade od kuće – više rade

22 milijuna sati

0 Flares 0 Flares ×

New York, 8. studenog 2020. – Jedno novije istraživanje provedeno u Sjedinjenim državama pokazalo je da su Amerikanci u sedam mjeseci od pojave pandemije korona virusa do početka jeseni, proveli više od 22 milijuna sati radeći od kuće posao za koji dobivaju plaću.

Ukupno, riječ je o 60 milijuna sati koje bi inače proveli putujući svakodnevno na posao i s posla. Od tih 60 milijuna sati, 35,2 posto sati su radili.

Slijedećih 15,5 posto tako dobivenog vremena (više od devet milijuna sati) proveli su na radove u stanu i druge kućanske poslove. Nešto više od 11, posto (gotovo devet milijuna sati) posvetili su djeci, a 8,4 posto vremena (više od pet milijuna sati) proveli su tražeći i-ili radeći neki drugi posao.

Amerikanci su više od 70 posto vremena (43 milijuna sati) koje nisu morali utrošiti na putovanja na posao, investirali u rad,

Dakle, Amerikanci su više od 70 posto vremena (43 milijuna sati) koje nisu morali utrošiti na putovanja na posao, investirali u rad, a preostalih 30 posto (oko 18 milijuna sati) su uložili u zabavu (najviše, gledajući televiziju) i u sportske aktivnosti i tjelovježbu.

Paradoks navedenog istraživanja je da su Amerikanci, unatoč tome što su dobar komad vremena koje inače troše na putovanja na posao i s posla, ukupno radili manje onaj posao za koji dobivaju plaću. Prije pandemije, Amerikanci su posao za koji dobivaju plaću radili u prosjeku 36,4 sati tjedno, a tijekom pandemije, posebno tijekom razdoblja zaključavanja, radili su samo 32 sata tjedno. Jedno objašnjenje te kontradikcije je da su Amerikanci tijekom radnog dana uzimali više stanki nego inače.

Istraživanje je objavio Institut za ekonomiju Becker Friedman pri Sveučilištu Chicago.

Pročitajte ga


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: