Lokalna samouprava rasterećuje poduzetnike

Sve više gradova ukida namete, naknade i razne pristojbe

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 15. siječnja .2020. – Poduzetnike koji djeluju na njihovom području rasterećuje sve više gradova i općina – najnoviji primjer toga je Grad Samobor, koji je ovoga tjedna ukinuo porez na potrošnju, a na sličan način svoje su poduzetnike još prije rasteretili i Koprivnica, Čakovec, Bjelovar i drugi gradovi.

Trend fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja treba i dalje nastaviti, kroz cijelu ovu godinu. Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Dijelom, to je posljedica inicijative Hrvatske udruge poslodavaca koja se prije mjesec dana obratila Hrvatskoj zajednici županija i Udruzi gradova apelom, a i same jedinice lokalne samouprave su preuzele dio tereta i otpisale ili odgodile niz lokalnih davanja poduzetnicima kojima je poslovanje ugroženo ekonomskim posljedicama pandemije, a u Sisačko-moslavačkoj županiji, i potresima.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da se trend fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja treba i dalje nastaviti, kroz cijelu ovu godinu, primjerice, smanjenjem iznosa zakupnina za poslovne prostore, prestankom naplaćivanja odvoza komunalnog otpada, obustavom poreza na korištenje javnih površina, smanjenjem naknada vijećnicima i ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u lokalnim ustanovama i tvrtkama, obustavom ovrha, smanjenem boravišnih proistojbi, itd.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: