Male tvrtke sve ćešća meta hakera

80 posto tvrtki iskusilo je neki oblik kibernetičkog napada

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 18. kolovoza 2021. – Zebra Systems, češka tvrtka specijalizirana za distribuciju upravljanih informatičkih usluga, među kojima su i brojna rješenja za pohranu i zaštitu poslovnih podataka, predstavila je danas u Zagrebu Acronisovo Izvješće o kibernetičkim prijetnjama.

Broj napada na računala radniska s distance porastao je za 300%, kaže Nebojša Stakić, regionalni direktor tvrtke Zebra Systems: Foto: KP

Glavna poruka tog izvještaja je da su, sudeći prema trendovima u kibernetičkim napadima koji su se dogodili tijekom prvih šest mjeseci ove godine, mala i srednje velika poduzeća posebno ugrožena. U tom razdoblju čak 80 posto organizacija iskusilo je neki oblik kibernetičkog napada na svoje poslovne sustave.

Stručnjaci Zebra Systemsa kažu da je to posljedica ranjivosti u sustavima dobavljača poslovnih tehnologija. U istom je razdoblju prosječna ransomware otkupnina porasla za 33%, odnosno, na više od 100 tisuća američkih dolara.

Što se tiče samih prijetnji, phishing napadi sve su brojniji – količina phishing e-poruka porasla je za 62% u drugom tromjesečju u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. Taj porast posebno zabrinjava, jer se 94% zlonamjernog softvera isporučuje putem e-pošte.

Druga prijetnja po učestalosti je krađa podataka – tijekom 2020. godine podaci više od 1.300 žrtava ransomwarea procurili su kao posljedica napada. Tijekom prve polovice 2021. već je objavljeno više od 1.100 slučajeva curenja podataka – što u godini dana predstavlja povećanje od 70%. Treća prijetnja su DDoS napadi, čiji je cilj ometati HTTP poslužitelj onemogućavanjem obrade zahtjeva.

Sve češća meta hakera su i radnici s distance, koji posao za svoje tvrtke rade od kuće ili neke druge vanjske lokacije. Broj napada na računala radniska s distance porastao je za 300%!

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: