Manjak radnika utječe na zrakoplovni promet

Sastanak Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe

0 Flares 0 Flares ×
Predstavnicxi Hrvatskog sindikata kontrolora leta, na sastanku u Budimpešti. Foto: HSSKL

27. lipnja 2022. – Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) sudjelovao je prošlog tjedna na sastanku Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE) u Budimpešti. Riječ je o skupu na kojem su se okupili predstavnici sedam država okupljenih u FAB CE inicijativi.

FAB CE je zajednička inicijativa sedam država i pružatelja usluga zračne navigacije, a obuhvaća Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju. U svrhu što kvalitetnije uspostave i provedbe socijalnog dijaloga između europskih sindikata kontrolora letenja, FAB CE sastanci omogućuju raspravu i konzultiranje o različitim aktualnim pitanjima i aktivnostima kojima se bavi zrakoplovna struka, a sve s ciljem usklađivanja poslovanja sa zahtjevima Jedinstvenog europskog neba.

Glavni zaključak skupa je da će zračni promet, unutar poteškoćama u nekim segmentima, nastaviti rasti. Najveće poteškoće sada se događaju u segmentu broja zaposlenih – veliki manjak radnika nastao tijekom pandemije nije moguće nadoknaditi u kraćem razdoblju pa – s obzirom na specifičnost posla i sigurnosne aspekte zračnog prometa – u slijedećim mjesecima možemo očekivati i veće gužve od do sada viđenih.

Hrvatski kontrolori leta su, osim o oporavku zračnog prometa, u Mađarskoj govorili i o važnosti socijalnog dijaloga, kao i o utjecaju inflacije na njihovo cjelokupno poslovanje.

„Oporavak zračnog prometa ključan je za daljnji gospodarski i turistički razvoj središnje Europe. Svi dosadašnji statistički pokazatelji i analize upućuju na to da ćemo do kraja ove godine svjedočiti uzlaznoj poslovnoj putanji i pozitivnim ishodima, što podrazumijeva snažan održivi rast zrakoplovnog sektora. Već sada bilježimo bolje rezultate od ranije prognoziranih, pa samim time zaključujemo da je potpuni oporavak zračnog prometa od covid pandemije na vidiku“, izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kontrolora letenja nakon FAB CE okupljanja.

Jedan od glavnih problema s kojima se cijeli svijet, pa tako i HSSKL, suočava jest recentni uzlet inflacije. Predstavnici HSSKL-a stoga su naglasili da sindikati kroz socijalni dijalog moraju biti uključeni u izradu poslovnih planova, osobito onih koji se tiču radnih uvjeta europskih čuvara neba.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: