Manje robe, manje putnika

Željeznica, u prvom tromjesečju 2021.

0 Flares 0 Flares ×

12. lipnja 2021. – U prvom tromjesečju 2021. teretnim željezničkim prijevozom u Hrvatskoj prevezeno je 2,7 posto manje robe uz 0,6 posto više tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

HŽ Cargo d.o.o. prevezao je četiri posto manje robe uz 9,9 posto više tonskih kilometara dok su novi teretni željeznički prijevoznici istovremeno zabilježili 1,9 posto manje prevezene robe i 8,6 posto manje tonskih kilometara. Novi teretni prijevoznici u prvom tromjesečju imaju udjel od 62,5 posto u prevezenoj robi i 45,8 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo d.o.o. kao povijesnog prijevoznika.

Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 33,5 posto, a prijevoz putnika ostalih 66,5 posto. Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. s 57,1 posto, 7 novih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel, a 4 nisu bila aktivna u prvom kvartalu. Teretni prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 0,4 posto, a putnički prijevoznik 4,4 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 34,8 posto, a putničkih kilometara za 32,7 posto.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su OVDJE


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: